Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır ve BMGK'nin mevcut başkanı Hindistan BM Daimi Temsilcisi T.S. Tirumurti'ye mektup gönderdi. Filistinli diplomatın "İşgalci güç İsrail'in devam eden yasa dışı politika ve uygulamalarının bir sonucu olarak, Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan kritik duruma" ilişkin gönderdiği mektupta, şu ifadelere yer verildi: "İşgalci İsrail'in cezasız kalması, cüretini artırıyor. Uluslararası toplum kadınlar, çocuklar ve masum insanların öldürülmesi gibi büyük suçlara tanık olmasına rağmen felce uğramış durumda ve harekete geçmiyor."

İHLALLER GÖRÜLMEMİŞ BOYUTTA

BMGK'nin hukukun üstünlüğü ilkesine uygun olarak hesap verebilirliği sürdürmesi ve "insan hayatını korumak ve bu adaletsizliğe son vermek" için aldığı kararları uygulaması gerektiği vurgulanan mektupta, İsrail işgal güçleri ve aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimciler tarafından koordine edilen ihlallerin boyutunun, benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığı belirtildi. Mektupta "Son günlerde Batı Şeria'da dört Filistinlinin işgal güçleri tarafından öldürülmesine ve İsrail'in son zamanlarda sivil toplum örgütleri ile basına yönelik saldırılarına" da yer verildi.Mektupta ayrıca, Filistinli aileleri yerlerinden edip onların yerine yerleşimcileri geçirmeyi amaçlayan koordineli ve sistematik bir kampanyanın ayrılmaz bir parçası olarak nitelendirilen Kudüs'ün Şeyh Cerrah ve Silvan mahallerindeki duruma da değinildi.

ÇİFTÇİLERE SALDIRI

İsrailli Sivil İşgalci Yahudiler, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine bağlı Kefer Rai bölgesinde tarlalarına ulaşmaya çalışan bir grup Filistinliye saldırıda bulundu. Kefe Rai bölgesinde 100 dönümlük tepeyi, “sahipsiz kamu arazisi” olduğu gerekçesiyle 19 Temmuz'dan itibaren işgal eden Yahudi yerleşimciler, bu arazilerin sahibi olan Filistinlilerin bölgeye ulaşmasını engellemek için onlara ateş açtı ve arabalarına hasar verdi. Filistinliler, şans eseri saldırıdan yara almadan kurtuldu.

İsrail’in hedefi eski havalimanı

Diğer yandan Filistin'deki Yerleşime Direniş ve Toprakları Koruma Bürosu, bu hafta yayınladığı raporda Yahudilerin yerleşim faaliyetleriyle ilgili önemli bir gelişme daha aktardı. Büroya göre İsrail, eski Kudüs Uluslararası Havalimanı'nı (Kalendya Havalimanı) bir sanayi bölgesine dönüştürme kararından sonra, bölgede geniş çaplı inşaat faaliyetleri başlattı. Uluslararası toplumun kınamalarına rağmen İsrail bölgede ayrıca bir Yahudi yerleşimi inşa ediyor. 1967 yılındaki Batı Şeria'ya yönelik işgal hamlesi sırasında Kalendya Havalimanı'nı ele geçiren İsrail, 1981 yılında çıkardığı 'Kudüs Yasası' ile limanı Kudüs kentine ilhak etmişti. Ancak İsrail 2000 yılında Kudüs ile Ramallah kenti arasında yer alan bu havalimanını kapattı.

Editör: TE Bilisim