Muharrem-i Şerif'in ilk gecesi 8 Ağustos Pazar'ı 9 Ağustos Pazartesi'ye bağlayan gece idrak ediliyor. Senenin ilk ayı ve aynı zamanda Haram aylardan (Eşhur-i Hurum) biri olan Muharrem ayının ilk gecesi kılınacak namaz ve okunacak dualar ve sureler, yapılacak ibadetler vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü ilk günü idrak edilen Muharrem ayının ilk gecesi kılınacak namaz kaç rekat? Muharrem ayının 1. gecesi namazı nasıl kılınır? Merak edilen bilgilere yazımızın devamından erişebilirsiniz.

Muharrem ayının ilk gecesi kılınacak namaz kaç rekat? Muharrem ayının 1. gecesi namazı nasıl kılınır?

Gece,önce idrak edildiğinden, 9 Ağustos Pazartesi Muharrem ayının ilk günü olurken ilk gecesi de 8 Ağustos'u 9 Ağustos'a bağlayan gece idrak edilmiş oluyor. Dolayısıyla Muharrem ayının ilk gecesi kılınacak namaz da bu gece eda ediliyor.

Bu mübarek zaman dilimlerinde yapılan ibadetler, kılınan namazlar ve tutulan oruçlar farz veya vacip olmayıp, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ve İlsam büyükleri tarafından tavsiye edilmiş nafile ibadetler sınıfındandır. Yapılmadığında mesul olunmazken yapıldığı takdirde ise büyük mükafat ecirlere mazhar olunacağı ümit edilmektedir.

Muharrem ayının ilk gecesi kılınacak namaz deyince öncelikle en büyük tevbe-i istiğfar olması hasebiyle gücü yetenlerin bu gecede bir tesbih namazı kılması tavsiye edilmektedir.

Ayrıca bu gecede iki rekatta bir selam vererek kılınacak 10 rekat namaz vardır.

Namaza 'Yâ Rabbi! Niyet eyledim Senin Rızâ-yı Şerîfin için namaza!' diye niyet edilip 'Allâhu Ekber' diyerek bşalnır.

Bu namazı kılarken her rekatta 1 Fatiha-i Şerife'den sonra 10 Ayetü'l-Kürsi ve 10 İhlâs-ı Şerif okunur. Namazın kılınış şekli öğle ve yatsı namazlarının son sünneti gibidir. 

Namazın ardından şöyle dua edilir;

"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla! Ey Allahım! Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, Sen ise hiçbirini unutmadın. Üstelik baa ceza vermeye kadirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye davet ettin.

Ey Allahım! Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sahibi! Ey celal ve ikram sahibi! Senin razı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onları kabul edesin ve Senden ümidimi kesmeyesin.

Ey kerem sahibi! Kabul eyle. Efendimiz Muhammed'e (s.a.v.) ve al-i ashabına salatü selam eyle. Amin!"

Her kim bu duayı namazın akabinde 1 kere dahi okursa, Allah-u Te'ala o kuluyla Kendi arasında bulunan bütün günahları bağışlar, o kişinin amellerini kabul eder ve şeytan : "Vay başımıza gelenlere! Bir senelik yorgunluğumuzun tümü şu anda boşa gitti." der. [Hazînetü'l-Esrâr]

Editör: TE Bilisim