Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem-i Şerif'e girerken, Muharrem ayı orucu kaç gün tutulur? Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur, fazileti nedir? soruları araştırılmaya başlandı. Haram ayların ilki olan bu mübarek ayda Rasulullah Efendimiz s.a.v.'in tavsiye ettiği oruç ibadetini yerine getirerek feyz ve bereketinden nasipdar olmak isteyen Müslümanlar, Muharrem ayı orucu hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, Muharrem ayı orucu kaç gün tutulur? Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur, fazileti nedir? Merak edilen bilgiler yazımızın devamında.

Muharrem ayı orucu kaç gün tutulur? Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur, fazileti nedir?

Ramazan orucundan sonra en faziletli oruçlar Muharrem-i Şerif ayında tutulan oruçlardır.

Gücü yeten kimselerin Muharrem ayının ilk gününden itibaren onuncu günü olan Aşüre Günü de dahil olmak üzere oruç tutmaları tavsiye edilmektedir. Buna gücü yetmeyen ise 8, 9 ve 10. günleri veya 9 ile 10, ya da 10 ile 11. günleri oruç tutabilir. Sadece Aşure Günü nafile oruç tutmak ise ( 9 veya 11. gün olmadan tek gün) mekruhtur.

9 veya 11. günleri ile olmak kaydıyla Aşure günü oruç tutmak sünnettir.

Peygamber Efendimiz Hadis-i Şeriflerde bu konunun önemini şöyle vurgulamıştır: "Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur." (Müslim, Tirmizî, İ. Ahmed, Taberanî)

Bir sahâbî Peygamber Efendimize (s.a.v.) gelerek sordu:

"Yâ Rasûlallâh! Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?"

Peygamberimiz aleyhisselâm, "Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu. (Tirmizî, Savm: 40)

"Âşura gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum."(Tirmizî, Savm: 47)

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur" (İbni Mâce, Sıyam: 43)

"Muharrem" kelime manası olarak hürmet edilen anlamına gelmektedir. Bu ay, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından Allah'ın ayı olarak bildirilmiştir. Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işaret etmektedir.

Resulullah (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde "Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." buyurmuştur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, bir gününe karşılık otuz günlük sevap vardır.” buyurarak bu ayda tutulan orucun önemine değinmiştir. Ramazan oruçlarından sonra tutulan oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçlardır. Muharrem ayının ilk 10 günü ya da 9, 10 ve 11. günleri oruç tutanlara kat kat sevap yazılır. Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için de sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. ya da 11. gününde de oruç tutmamızı önermiştir.

-Muharrem ayının ilk gecesi kılınacak namaz kaç rekat? Muharrem ayının 1. gecesi namazı nasıl kılınır?

Editör: TE Bilisim