Hicri takvimi ne zaman başladı? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Hicri 1443 yılının başlamasının habercisi olan Muharrem ayının ilk günlerinin idrak edileceği arama motorlarında gündem oldu. İslami takvim olarak bilinen hicri takvim, Muharrem ayının ve aşure gününün yaklaşmasıyla birlikte merak ediliyor. Peki, Hicri takvimi ne zaman başladı? Hicri takvim nedir, ayları nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde…

HİCRİ TAKVİMİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah'a ve O'nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur.

HİCRİ TAKVİM NEDİR?

Hicrî takvim, Müslüman takvimi ya da İslâmî takvim, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.

HİCRİ TAKVİM AYLARI NELERDİR?

Hicri takvimde 12 ay bulunmaktadır. Hicri takvimi ayın döngüsüne göre hesaplandığı için, güneş döngüsüne bağlı Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısadır. Bu da yıllar geçtikçe Hicri takvimin farklı mevsimlere rast gelmesine neden olmaktadır. El-Biruni ve El-Mesûdî İslam öncesi Arapların ve Müslümanların aynı ay isimlerini kullandıklarını ifade etmişlerdir.

Muharrem Ayı: İslam Dünyasında Şehrullahi’l-Muharrem olarak anılan Muharrem ayı ”Allah’ın ayı” demektir. Bereketin, bolluğun arttığı ay olarak söylenmektedir.Hicri takviminin ilk ayıdır. Hicri yılbaşı bu ay ile başlar. Muharrem ayının 1. günü Hicri yılbaşıdır. Muharrrem ayının 10. gününde Aşure Günü kutlanır.

Safer Ayı: Hicri takvimin ikinci ayıdır. Safer ayında Mekkeliler şehri terk ederek yolculuğa çıktıkları için bu ismin verildiği de söylenmektedir. Diğer bir rivayete göre bazı Arapların uğursuzluk getirdiği için uğursuz ay olarak anılmaktadır.

Rebiülevvel Ayı: Hicri takviminin üçüncü ayıdır. Mevlid Kandili bu ayda kutlanır. Rebi Arapça da bahar denmektedir.

Rebiülahir Ayı: Hicri takvimin dördüncü ayıdır. Bu ayda İslamiyet açısından önemli bir gelişme olmamıştır. Bu iki aya bahar denilmesinin nedeni Müslümanlar bu aylarda hayvanlarını otlatmak için salıverirler.

Cemaziyelevvel Ayı: Hicri takvimin beşinci ayıdır. Soğuk ve Kurak manası taşır.

Cemaziyelahir Ayı: Hicri takvimin altıncı ayıdır.

Recep Ayı: Hicri takvimin yedinci ayıdır. Mübarek 3 ayların başlangıcıdır. Bu ay Ramazan ayına hazırlık yapılmaktadır. Müslümanlar bu ay da birbirlerine saygı gösterirler savaşı helal saymazlar. Tek ve Yalnız Recep denilmektedir.

Şaban Ayı: Hicri takvimin sekizinci ayıdır. Dağılma ve ayrılma denilmektedir. Bölge de su kıtlığı yaşandığından dolayı su aramaya

gruplar halinde dağılırlar. Recep ayında savaşı haram kıldıkları için Şaban ayında savaşacak olanların kabilerler yerlerini alırlar. Bu yüzden bu aya Şaban ayı denilmektedir.

Ramazan Ayı: Kutsal kitap Kuran-ı Kerim bu ayda indirlimeye başlanmıştır. Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Kadir gecesi bu ayda kutlanmaktadır. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Ramazan ayında oruç tutulmaktadır ve bu aya 11 ayın sultanı denilmektedir.

Şevval Ayı: Ramazan bayramını içine alan aydır. Hicri takvimin 10. ayıdır. Bu ayda havanın sıcak olması nedeniyle develerin sütü azalması Araplar Şevval ayı adı vermiştir.

Zilkade Ayı: Barışa sahiplikeden ay olarak anılmaktadır. Hicri takvimin 11. ayıdır. Araplar savaşı saldırıyı kötü söz hatta hayvanlara otlak aramayı bırakıp oturma ayı olarak belirlemişlerdir. İki bayram arasında geçtiği için ”aralık” ayı da denmektedir.

Zilhicce Ayı: Kurban bayramını içine alan aya denir. Hicri takvimin son (12.) ayıdır. Bu ayın ilk on günü Müslümanlar için kıymetlidir. 10.günü Kurban bayramıdır. Hac ibadeti de bu ayda gerçekleşir

Editör: TE Bilisim