ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilme kararı ve Afgan yönetiminin Taliban’la sürdürdüğü barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban’ın mayıs ayında başlattığı şiddetli saldırılar hız kazandı. ABD ile Taliban arasında imzalanan Doha anlaşmasına göre, NATO güçlerinin son çekilme tarihi olan 11 Eylül 2021’den önce vilayet merkezlerine saldırmayacağını ilan eden Taliban, ABD hava saldırılarını gerekçe göstererek vilayet merkezlerine yöneldi.

6 VİLAYET MERKEZİ ALINDI

Taliban, son 4 günde biri ülkenin güneybatısında, diğer beşi kuzey ve kuzeydoğuda olmak üzere toplam 6 vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden aldı. Afgan hükümeti, 34 vilayet merkezinden 28’ini halen kontrolünde tutuyor. Taliban’ın kontrolüne girdiği yerlerdeki ilk icraatlarından biri, cezaevlerinde bulunun tüm mahkumları serbest bırakmak oluyor. Taliban’ın geleneksel olarak güçlü olduğu güneydeki Peştun yoğunluklu alanlarda baskın çıkması beklenirken ilk ele geçirdiği vilayet merkezi İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc oldu. Taliban 6 Temmuz’da İran-Pakistan sınırındaki Zaranc’ı, bir gün sonra da kuzeydeki Cüzcan vilayet merkezi Şibirgan’ı ele geçirdi.

YÜZLERCE KİŞİ KAÇIYOR

Önceki gün yine kuzeydeki Sar-i Pul, Kunduz ile kuzeydoğudaki Tahar vilayet merkezi Talukan’ı peş peşe ele geçiren Taliban, dün ise aynı bölgedeki Samangan vilayetinin merkezi Aybak’ı kontrolü altına aldı. Uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ticaretinin yoğunlaştığı Nimruz’dan, her gün yüzlerce kişinin yasa dışı yollarla ülke dışına çıktığı biliniyor. Türkmenistan sınırındaki vilayetin merkezi Şibirgan’da çoğunluğu Türkmen ve Özbeklerden oluşan yarım milyondan fazla kişi yaşıyor. Şibirgan aynı zamanda, ABD işgalinde önemli rol üstlenen eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum’un kalesi olarak biliniyordu.

Editör: TE Bilisim