Ebru Okanlar / Özel Haber

Bel fıtığı toplumun en çok yüzleştiği hastalıkların başında geliyor. Özellikle masabaşı işlerde çalışanların büyük bölümü fıtıkla tanışıyor. Peki fıtık endişe edilmesi gereken bir sağlık sorunu mu? Nasıl önlenebilir? Hangi durumla doktora başvurulmalı? İhmal edilmesi durumunda ne gibi sorunlara yol açabilir? Toplumun kafasındaki buna benzer pek çok soruyu Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Umut Yaka ile konuştuk...

ANINDA TEDAVİ ŞART

Bel fıtığının sadece Türkiye'de değil tüm dünyada yaygın bir sorun olduğuna dikkat çeken Yaka, “Ağrının durumuna göre fizik tedavisi uygulamasına da başvurulabilir. Uygulanacak olan tedavinin seyri, hastanın öyküsü, muayene ve görüntüleme testlerinden elde edilen verilere göre belirlenmektedir" dedi.

ASLA ERTELENMEMELİ

Fizik ve ilaç tedavisi ile geçmeyen bel fıtıklarının kişinin günlük işlerini yapmasını engelleyebileceğini dile getiren Operatör Doktor Umut Yaka, “Bu ağrılar beraberinde hareket kısıtlığını da getiriyor. Eğer hastanın ağrıları istirahatle, ilaç veya fizik tedavi ile geçmiyorsa; bu durumda bel fıtığı ameliyatı gerekmekte” değerlendirmesinde bulundu.

TUVALET PROBLEMİ ORTAYA ÇIKABİLİR

Bel fıtığının ertelenmeyecek derecede bir problem olduğunu kaydeden Umut Yaka şu uyarıları yaptı: “Böyle bir durumda ağrılar kişinin oturup kalkmasını uyumasını ve günlük işlerini yapmasını engelleyecek boyutlara ulaşır ve bel fıtığı ameliyatı zorunlu bir hal alır. Bu tip hastalarda son evre hastanın tuvaletini tutamama problemi yaşamasıdır. Durum ertelenemeyecek kadar ciddidir ve hasta acilen ameliyata alınmalıdır. Özetle; ameliyat, bel fıtığı nedeniyle yaşam kalitesi düşmüş olan hastalar için son derece doğru ve etkili bir çözümdür”

FELÇ RİSKİ VAR

Bel fıtığı bulunan hastaları uyaran Doktor Yaka, ameliyatı ertelemenin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bel fıtığı ameliyatının ertelenmesi sinirlerde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle böyle bir durumun olup olmadığı yani sinirlerin ne durumda olduğu ameliyat öncesinde görüntüleme testleriyle incelenmelidir. İncelemeler, hastanın mevcut durumu ile ilgili cerraha çok ciddi bilgiler vermektedir.

Böylece hem cerrah hem de hasta ameliyat ve sonrasındaki süreçte neyle karşılaşacaklarını ve ameliyattan ne ölçüde iyileşme sağlanabileceğini ön görebilirler. Ameliyat esnasında bir sinir hasarının meydana gelmesi riski düşüktür.

Bel fıtığından korunmanın yolları

  • Sağlıklı mekanlarda yaşamak; Yaşam alanlarının sağlıklı olmasına ve bunun sürekliliğine dikkat edilmelidir.
  • Hastalıklardan korunma; Hastalık, sağlığı yıpratan etkenlerin vücudun savunma unsurlarına ve tamir kabiliyetine üstün gelerek olağan işleyişi bozmasıdır. Vücudunu tanıyan kişi uyku,
  • iştah gibi alışkanlıklarındaki değişiklikleri fark ederek doktora başvurabilir. Ne kadar erken teşhis konursa tedavi imkânları o kadar fazla olur.
  • Sağlıklı bir yaşam tarzı; Düzenli spor yapmak üzerinizdeki stresin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Sağlıklı beslenme; Yetersiz veya dengesiz beslenme hastalıklara karşı direnci etkiler.
  • Hareketli yaşam; Düzenli olarak fiziksel aktivite ve egzersiz yapın.
Editör: TE Bilisim