Siyasi parti üyeliği iptalini e- Devlet ile yapmak istemeyen kişilerin Ilce Seçim Kurulu Başkanlığı, Siyasi Parti Ilçe Başkanlığı gibi yerlere başvurması gerekmektedir.  Eski iptal uygulamaları devam etmektedir ve dileyenler o seçenekleri kullanarak iptal işlemlerini gerçekleştirebilir.

Siyasi parti üyeliğini e-Devlet kapısı üzerinden iptal etmek isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şunlardır:

  1. Kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır.
  2. Arama motoruna “Siyasi Parti Üyeliği İptal Başvurusu” yazılmalıdır.
  3. Sayfada açılan talimatlar yerine getirilerek başvuru tamamlanmalıdır.

E-Devlet siyasi parti üyeliği için yapılacak işlemler e-Devlet ile kolayca halledilebilmektedir.

E-Devlet Şifresi Nereden Alınır?

E-Devlet şifresi alımı gerekli bilgilerin verilmesi dahilinde PTT şubelerinden yapılabilir. Vatandaşların birçok işlemini e-Devlet üzerinden yapmaya başlamasıyla e-Devlet şifresine duyulan ihtiyaç artmaktadır. PTT şubelerine gidildiğinde e-Devlet şifresi almak istendiği söylenip TC kimlik kartının verilmesi halinde gereken ücret ödenip e-Devlet şifresi alınabilir.

E-Devlet Şifresi Ücreti Ne Kadar?

E-Devlet şifresi ücreti PTT şubelerine gidildiğinde e-Devlet şifresi için ödenmesi gereken ücrettir. E-Devlet şifresi almak için gereken ücret 2.5 TL’dir. Şifreyi kaybetme durumunda ise 5 TL ücret ödenmesi gerekir.

E-Devlet Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet siyasi parti üyeliği sorgulama için yapılması gereken işlemler e-Devlet kapısı sitesi üzerinden yapılmaktadır.

E-Devlet siyasi parti üyeliği sorgulamak isteyen kişilerin  izlemesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır.
  2. Arama motoruna ”Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama” yazılmalıdır.
  3. Sayfada açılan talimatlar yerine getirilerek başvuru tamamlanmalıdır.

E-Devlet Dışında Siyasi Parti Üyeliği İptali Nasıl Yapılır?

E-Devlet dışında siyasi parti üyeliği iptali için birçok seçenek mevcuttur. E-Devlet üzerinden siyasi parti üyeliği iptali yakın zamanda uygulanmaya başlayan bir yöntemdir. Her ne kadar e-Devlet üzerinden işlemler daha kolay olsa da başka yöntemleri de tercih etmek isteyen vatandaşlar için eski uygulamalar geçerliliğini korumaktadır.

E-Devlet dışında siyasi parti üyeliğini iptal edebilmek için başvurulabilecek mevcut yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Siyasi parti üyeliğini iptal etmek isteyen kişinin bizzat kendisinin TC kimlik belgesi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu’na başvuruda bulunarak istifa dilekçesini iletmesi gerekir. İstifa dilekçesi onaylanırsa kişinin siyasi parti üyeliği iptali gerçekleşmiş olur.
  2. Noter ile birlikte hazırlanan istifa dilekçesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmesi gerekir. Eğer onaylanırsa kişinin siyasi parti üyeliği iptali gerçekleşmiş olur.
  3. Kamu kuruluşlarında çalışan memurların posta aracılığıyla yapmak istedikleri başvurulara görev yaptıkları kurumlardan alacakları orada çalıştıklarını gösteren belgenin de eklenmesi gerekir.
  4. Üyesi bulunduğu siyasi partiye başvuruda bulunulması halinde Parti Genel Merkezi istifa talebini SIPARWEB Programı’na kayıt ettikten sonra Başsavcılığa bildirilir ve onay beklenir. Eğer onaylanırsa kişinin siyasi parti üyeliği iptali gerçekleşmiş olur.
  5. Siyasi parti üyeliğini iptal etmek isteyen kişinin bizzat kendisinin TC kimlik belgesi ile Ilçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvuruda bulunup hakimin de imzasının bulunduğu istifa dilekçesini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletmesi gerekir. İstifa dilekçesi onaylanırsa kişinin siyasi parti üyeliği iptali gerçekleşmiş olur.

E-Devlet siyasi parti üyeliği ile ilgili iptal ve sorgulama işlemleri e-Devlet kapısı ile kolay ve hızlı şekilde yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim