Eğer kişi borcu zamanında ödemedi ise ve hapis cezası verildi ise kişi hapse düşer. Hapis yatmaya başladıktan sonra borçlu kişi borcun hepsini ya da gereken asgari tutarı öder ise tazyik olan hapis kararı düşmektedir. Taahhüdü ihlal davası düştükten sonra ve kişi hapisten çıktıktan sonra ödemeleri yine aksatması halinde yeniden tazyik kararı alınabilmektedir. Eğer tekrardan ihlal edilmesi durumunda tazyik kararı alındıysa bu karar hapis kararına dönüştürülür ve yaptırıma dönüştürülemez. Yani kişi hapsi yapmak zorunda kalmaktadır.

Taahhüdü İhlal Suçu Nedir?

Taahhüdü ihlal suçu icra taahhüdünün ihlal edildiği durumlarda ortaya çıkan kanuna uygunsuz bir davranıştır. Maddi problemler neticesinde bankalara ya da insanlara borçlanan kişiler icra takibine girmektedir. Borcun alacaklısı olan kişiler söz konusu borcun vadesinin geldiği taktirde borçlu kişilerin evlerini ya da işyerlerini haczetmek istemektedirler. Bu durum ile karşılaşan borçlu kişi icra müdürünün varlığında alacaklı olan kişiye borcunu zamanında taksit ile ödeyeceğini taahhüt etmektedir.

Borçlu kişinin icra müdürünün yanında verdiği bu söze icra taahhüdü denilmektedir. Borçlu olan kişi eğer verdiği bu icra taahhüdüne uymaz ise taahhüdü ihlal suçu ortaya çıkmaktadır. Taahhüdü ihlal suçunu işleyen kişiye alacaklı kişi taahhüdü ihlal davası açma hakkına sahip olmaktadır.

Taahhüdü İhlal Davası Nasıl Açılır?

Taahhüdü ihlal davasının açılması için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gereklidir. Borçlu kişi bankaya ya da şahısa olan borcunu ödemediyse ya da ödeyemediyse icra takibine girmektedir. İcra takibine giren borçlular icra müdürünün yanında borcunu ödeyeceğine dair taahhüt verirler. Bu taahhüde uymadıkları taktirde ise taahhüdü ihlal davası ile karşı karşıya kalabilmektedirler.

Taahhüdü İhlal Davası Açmak İçin Bir Zaman Var Mıdır?

Taahhüdü ihlal davası açmanın zamanı bulunmaktadır. Taahhüt veren borçlunun borcu taksitlendirilir. Taksitlenen borcun amacı taksitleri zamanında ve eksiksiz şekilde ödemektir. Eğer borçlu olan kişi taahhüt ettiği borcu ödemez ise taahhüdü ihlal suçunu işlemiş olmaktadır. Bu suçu işlediği andan itibaren taahhüdü ihlal davası tarafına açılabilmektedir.

Haklı bir sebebe sahip olmayan borçlular taahhüt ettikleri borcu ödemek ile yükümlüdürler. Yükümlü oldukları borcu ödemediklerinde ise taahhüdü ihlal suçunu işlemiş olurlar. Tevzi dosyası olarak açılan davaya daha sonra uyap da eklenmektedir. Taahhüdü ihlal davaları İcra Mahkemeleri tarafından görülmektedir.

Taahhüdü İhlal Suçunun İşlendiğini Belirleyen Koşullar Nelerdir?

Taahhüdü ihlal suçunun işlendiğini belirleyen şartlar en başta mevcut bir taahhüt olmasını gerektirir. Zaten halihazırda var olan taahhüt iptal edildiğinde alacaklı kişi taahhüdü ihlal davası açmaya hak kazanmaktadır.

Aşağıda sayılan maddeler ihlal edildiğinde taahhüdü ihlal suçu oluşmaktadır:

  1. Borçlu kişinin borca denk gelecek miktarda malı haczedilmiş olmalıdır.
  2. Taahhüdün taksitlendirilme süresi 3 ay ile sınırlı olmalıdır.
  3. Taksitler en az borcun çeyrek miktarına denk gelecek şekilde belirlenmelidir.
  4. İlk taksit mutlaka peşin olarak ödenmelidir.

Yukarıda sayılan şartlar yasal şekilde taahhüt oluşturulması için belirlenmiştir. Yasal şekilde oluşturulan taahhüdün şartları ihlal edildiğinde taahhüdü ihlal suçu oluşur ve taahhüdü ihlal davası açılabilir.

Editör: TE Bilisim