İslamiyetin Türkistan'dan Orta Asya'ya doğru yayılmasına katkı sağlayan İlk Müslüman Türk Devleti Hangisidir? İslamiyeti Kabul Eden İlk Karahanlı Hükümdarı Kimdir ve İslamiyeti ne zaman kabul etmiştir? Tüm bu soruların kısaca yanıtlarına yazımızda erişebilirsiniz.

İlk Müslüman Türk Devleti Hangisidir? İslamiyeti Kabul Eden İlk Karahanlı Hükümdarı Kimdir?

Tarihte bilinen ilk Müslüman Türk devleti, Karahanlı Devleti'dir.

Karahanlı Devleti, ya da Türk Hakanlığı 840 - 1212 yılları arasında günümüz Kırgızistan merkezli olmak üzere Orta Asya toprakları üzerinde hüküm sürmüş bir Türk devletidir.

Karahanlı Devleti'nin kurucusu Bilge Kül Kadir Han'dır.

İslamiyeti ilk kabul eden Karahanlı hükümdarı ise Satuk Buğra Han'dır.

Uygur Devleti'nin yıkılmasının ardından 840 yılında Karluklar, Çiğiller ve Argullar gibi Türk boylarınca Karahanlı Devleti kurulmuştur.

Bu dönemde İlk Müslüman Türk hanedanı 10. yüzyılın ortalarından 13. yüzyılın başlarına kadar Tarım havzasından Amuderya'ya kadar Orta Asya'da hüküm sürdü. 

Karahanlılar İslamiyeti Ne Zaman Kabul Etmiştir?

Oğulçak Kadır Han 893'de başkentini Kâşgar'a nakletti. Yeğeni, Bazir'in oğlu Satuk Müslümanlar'la temas kurdu, sonra Kara-Hanlı devletinin başına geçince İslâmiyet'i resmî din olarak kabul etti (920'ye doğru) ve amcası Oğulçak Kadır Han'a karşı mücadelelere girişti ve başarılı oldu.

Batı Karahanlıların En Gelişmiş Dönemi ve Dönemin Hükümdarı

Devletin en ünlü hükümdarı ise İslamiyet'i resmi devlet dini hâline getiren Müslüman olunca da Abdülkerim adını alan Satuk Buğra Han olmuştur. Elde ettiği zaferlerle Batı kolunu da İslamlaştıran Satuk Buğra Han, Balasagun'u fethetmiş Karahanlı ülkesinde siyasi ve İslami birliği sağlamıştır.

Türkler Müslümanlarla Hangi Bölgede Tanıştı?

Bu süreç içerisinde Türklerin İslam kültürünü benimsemeleri belirli bir zaman almıştır. Hz. Ömer döneminde İslam devletinin İran topraklarını fethetmesi ile beraber, Türklerin Orta Asya'dan İran'a göç etmesi ile ilk buluşma gerçekleşmiştir.

İslamiyeti Kabul Eden İlk Hükümdar Satuk Buğra Han Nerelidir?

islamiyeti kabul eden ilk karahanlı hükümdarı kimdir ile ilgili görsel sonucu Oğulçak'ın yeğeni Satuk Buğra, bu şehzade sayesinde Müslüman oldu ve Abdulkerim adını aldı. Bu olaydan sonra amcası Oğulçak'ı mağlup eden Abdulkerim Satuk Buğra, devletin başına geçti ve Han unvanını alarak İslamiyeti resmen kabul etti. Karahanlılar, İslamiyeti topluca kabul eden ilk Türk devletidir.

İlk Müslüman-Türk hükümdarı olan Satuk Buğra Han 895 yılında Kaşgar'da doğdu. Babası Bezir Han'ı küçük yaşta kaybettiğinden amcası ve üvey babası Oğulcak Kadır Han'ın himayesinde büyüdü.

Satuk Buğra Han Destanı Hangi Devlete Ait?

Satuk Buğra Han Destanı: Karahanlılar dönemine aittir. Karahanlı hükümdarı Abdülkerim Satuk Buğra Han'ın kişiliğini, İslâm dinini kabulünü ve yaymasını ele almaktadır.

Karahanlı Hükümdarları Hangi Türk Boylarındandır?

Soylu hükümdar anlamı çıkmaktadır. Karahanlılar Devleti, Yağma, Çiğil ve Karluk Türk boylarından bir araya gelen bir devlettir.

Karahanlı Develetini Kimler Yıktı?

Batı Karahanlı Devleti, 1042-1212 yılları arasında hüküm sürmüş ve ilk başkenti Özkent olan devlet 1212 yılında Harzemşahlar tarafından yıkılmıştır. Önemli merkezleri Balasagun, Talas ve Kaşgar ve ilk hükümdarı Tamgaç Buğra Han olan Doğu Karahanlı Devleti ise 1211 yılında Karahitaylar tarafından yıkılmıştır.

İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir. Bu destan zinciri içinde Alp Er Tunga ve Şu Destanı parçaları bulunur. Bunlar Kaşgarlı Mahmut'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserinde yer almaktadır.

Saltuk Buğra Han Destanı, Karahanlı hükümdarı Saltuk Buğra Han'ın çeşitli illerdeki insanları müslümanlığa çağırmasını, inanmayanlara keramet göstermesini, savaşlarda ağzınandan ateşler saçarak inanmayanları cezalandırması anlatılır.

Karahanlılar (840-1212)

* Tarihte bilinen ilk Türk-İslam Devleti'dir. Uygur Devleti'nin Kırgızlar tarafından yıkılması üzerine Türkistan'da kurulmuştur. İslamiyet'in Türkistan'dan Orta Asya'ya doğru yayılmasını sağlamışlardır.

* Karluk, Yağma, Çiğil ve Tuhsi adlı Türk boylarına dayanmaktadır.

* İlk Hükümdarı Bilge Kül Kadir Han olmakla birlikte, İslamiyet'in resmi din olarak benimsenmesi Satuk Buğra Han'ın tahta çıkması ile 920 de kabul edilmiştir.

* Gazneliler ile birlikte Maveraünnehir yöresindeki Samanoğulları Devleti'ne son vererek sınırlarını genişletmişlerdir.

* Türklerin ikili devlet geleneğini koruyup, sürdürmüşlerdir. Bu anlayışları yüzünden taht kavgaları sonucu 1042 de Doğu ve Batı Karahanlıları olmak üzere 2'ye ayrılmışlardır.

- Doğu Karahanlılar önce Selçuklulara bağlanmış, daha sonra 1211 de Moğol Karahitaylar tarafından yıkılmışlardır.

- Batı Karahanlılar, önce akrabalık yolu ile Selçuklulara, Selçukluların 1141 Katvan Savaşı'nda Karahitaylara yenilmesi üzerine Karahitaylara bağlanmışlar ve 1212 de Harzemşahlar tarafından yıkılmışlardır.

Karahanlılarda devlet anlayışı

İlk Türk-İslam Devleti olmasına karşılık, Orta Asya Türk Devletleri'nde görülen ikili devlet geleneğini koruyup sürdürdükleri görülmüştür. Hükümdarlar, Hakan, Han gibi unvanlar kullanmışlardır.

Karahanlılarda Ordu

Ordunun temelini Karluk ve Çiğil Türkleri oluşturmaktaydı.

Karahanlılarda Dil ve Edebiyat

Karahanlı Devleti her bakımından Türk özelliği taşıyan bir bölgede kurulmuştur. Türk kültüründen Türk-İslam kültürüne geçişte bir köprü görevi üstlenmiştir. Resmi dilleri Hakaniye denilen Türkçedir. Uygur Alfabesi'ni kullanmışlardır.

Editör: TE Bilisim