Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son 50 yılın en sıcak temmuz ayının yaşandığını gösteren sıcaklık raporunun ardından, temmuz ayı yağış raporu da yayımladı.

GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Temmuz sonu itibarıyla 2020- 2021 su/tarım yılı 10 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu'na göre, 1 Ekim 2020-31 Temmuz 2021 dönemini kapsayan 2021 su/tarım yılı yağışları, normali ve geçen yıl aynı dönem yağışlarının altında gerçekleşti.

10 aylık kümülatif yağışlar, normaline göre yüzde 23, 2020 su/tarım yılı yağışlarına göre yüzde 22 azaldı. Türkiye geneli 10 aylık su/tarım yılı yağışlarının son 60 yılın en düşük seviyesinde olduğu belirtildi.

BÖLGELER GENELİNDE DE NORMALLERİN ALTINDA YAĞIŞ YAŞANDI

2021 Yılı Temmuz Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre ise Türkiye geneli temmuz ayı yağışları normaline göre artış gösterdi. Temmuz ayı yağışı 19 mm, normali (1981-2010) 16.4 mm ve 2020 yılı temmuz ayı yağışı 14.1 mm olarak açıklandı.

Yağışlarda normaline göre yüzde 16, geçen yıl temmuz ayı yağışlarına göre yüzde 35 artış gerçekleşti.

Bölge geneli yağışlarda ise Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri normallerinin altında yağış aldı.

Yağışlar Batı Trakya, İzmir, Balıkesir, Kuşadası, Marmaris, Kemer, Silifke, Anamur, Ankara'nın güneyi, Nevşehir, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa çevreleri ile Van Gölü'nün batı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doğu kesimlerinde normallerine göre yüzde 80'den fazla azalma gösterdi.

EN FAZLA YAĞIŞ RİZE'DE EN AZ YAĞIŞ ŞIRNAK'TA GERÇEKLEŞTİ

Çanakkale, Sakarya, Düzce, Tunceli çevreleri ile Doğu  Karadeniz Bölgesi normalinin iki katından fazla yağış aldı.

Temmuz ayı il geneli yağışlarda en fazla yağış 235 mm ile Rize’de, en az yağış 1 mm ile Şırnak, Hatay ve Siirt’te kaydedilirken, normaline göre en fazla azalma %89 ile Hatay ve %88 ile Edirne’de gerçekleşti.

Yağışlı gün sayılarının Ege, Batı Trakya, Akdeniz Bölgesi sahil kesimi, İç Anadolu’nun iç kesimleri ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer yer 1 güne kadar düştüğü, Kars ve Ardahan çevrelerinde ise 20 günün üzerine çıktığı gözlendi.

Editör: TE Bilisim