Son dönemde çocuklar için büyük bir tehdit unsuru haline gelen Avataria oyunun binlerce üyesi bulunuyor. Yaş farkı gözetilmeksizin isteyen herkesin oyuna giriş yapabilmesi ve gerçek oyuncular tarafından avatar oluşturarak oynanması ise tehlike barındırıyor. Çocuklar bu oyun aracılılığıyla cinsel istismar riski altında kalırken çocuklarınız duymaması gereken söz ve eylemler bir bir karşılarına çıkıyor.

Konuyla alakalı açıklama yapan Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, internet oyunları aracılığıyla yaşanan çocuk istismarına dikkat çekerek aileleri uyardı. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden çocukların severek oynadığı Avataria gibi oyunların, çocukların taciz edilebileceği, istismara ya da siber zorbalığa uğrayabileceği mecralar haline gelebileceğini vurgulayan Koltuksuz, oyun aracılığıyla adres soran, hediye vaadiyle kandıran, hatta cinsel içerikli diyaloglar kuran çocuk tacizcilerinden nasıl korunmak gerektiğini anlattı.

Sapık da var katil de

Ahmet Koltuksuz, şöyle devam etti: “Siber zorbalıkla her üç çocuktan biri karşılaşıyor ve yüzde 90’dan fazlası bunu ailelerine aktarmıyor. Bu çok önemli bir olay. Bir oda düşünün; ‘İçeride sapık, katil, tecavüzcü, hırsız var’ deseniz kimse içeri girmek istemez. İnternette bunların hepsi var ve gerekli önlemleri almadan hem kendimiz giriyoruz hem de çocuklarımızın girmesine izin veriyoruz. Bizim, en geç ilkokul dördüncü sınıftan itibaren internet ve bilgisayar okuryazarlığı eğitimi vermemiz lazım. Nasıl güvenli olarak kullanılır, kötü bir olayda neler yapılmalı, etik değerler, şifre seçilirken nelere dikkat edilmeli gibi teknik detaylar da mutlaka öğretilmeli.”

Editör: TE Bilisim