TÜRKİYE’NİN deprem kuşağında yer aldığı gerçeği, meydana gelen sel ve yangınların ülkemizin afetlere hazırlıklı olmasını zorunlu kılıyor. Bu çerçevede daha önce Sultanbeyli Arama Kurtarma Timi’ni (SAKUT) kuran Sultanbeyli Belediyesi şimdi de olası afetlere karşı Deprem ve Afet Eğitim Merkezi projesini hayata geçiriyor. 14 bin metrekare alan üzerinde kurulma süreci devam eden Deprem ve Afet Eğitim Merkezi, ilk afet merkezlerinden biri olma özelliği taşıyor.

“İLÇEMİZE KATKI SAĞLAYACAĞIZ”

Proje alanında ilk yardım, sel, enkazdan kurtarma ve yangın eğitimlerinin verileceği parkurlar; afet sergi alanı, amfi bilgilendirme alanı, dönüşebilir mesire alanı, acil toplanma alanları, simülasyon odası, deprem simülasyon odası, restoran ve aşevi oluşturulacak. Bunlara ek olarak afet sonrası için büyük önemi bulunan acil durum lojistik merkezi, seminer salonu, geçici sığınma evleri, koordinasyon merkezi, 8 kişilik deprem çadırları, helikopter pisti yer alacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “Bugün ilçemize büyük katkı sağlayacağına inandığımız, Sultanbeyli’mizin ihtiyacı olarak gördüğümüz Deprem ve Afet Eğitim Merkezi’nde incelemelerde bulunduk. Deprem ve Afet Eğitim Merkezi projemizin yapımı tamamlandığında, vatandaşlarımıza sağladığı imkânlar ve uygulamalı afet eğitimleri ile ilçemizde afet bilincinin oluşmasında önemli rol oynayacak. İnşallah sadece eğitim amaçlı kullanma durumunda kalırız. 22. yıl dönümü olmasına rağmen acısını hala derinden hissettiğimiz 17 Ağustos Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Rabbim dünyamızı, ülkemizi ve ilçemizi tüm afetlerden muhafaza eylesin" dedi.

YAŞAM ALANINA DÖNÜŞECEK

Eğitim merkezinin afetlerden sonra bir yaşam alanına da dönüşebilme özelliğini vurgulayan Başkan Keskin, “Açık alanda yer alan bölümlerin her biri vatandaşların geçici şekilde rahatlıkla yaşayabileceği konaklama alanına dönüşüyor. Yine merkezin içinde bulunan bazı bölümler ihtiyaç anında güvenli sığınma alanları halini alıyor. Diğer taraftan restoran bölümünü afet sonrasında aşevi olabilecek şekilde tasarladık. Ayrıca merkezin içinde ihtiyaçların karşılanacağı lojistik merkezi de yer alıyor” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA OLMAYA ÖZEN GÖSTERDİK”

Geçtiğimiz günlerde ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşanan sel ve yangınlara gerekli müdahalede bulunmak üzere araç ve ekip sevk ettiklerini ifade eden Başkan Keskin, “Ülkemizde meydana gelen sel ve yangın felaketlerinde yaşanan kayıplarımız dolayısıyla büyük üzüntü içindeyiz. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ülkemize baş sağlığı diliyorum. Afetlerin yaşandığı ilk andan itibaren devletimiz gerekli çalışmaları yapmak üzere tüm imkânlarıyla afet bölgesindeydi. Vatandaşlarımız ise kendi imkânlarıyla afetzedelere yardımda bulundu. Sultanbeyli Belediyesi olarak biz de Cumhurbaşkanımızın önderliğinde devletimizin yürüttüğü çalışmalarla koordineli olarak gerekli ekip ve araç desteğiyle vatandaşlarımızın yanında olmaya özen gösteriyoruz. Bu zor zamanları milletçe yaralarımızı birlikte sararak aşacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Depreme dayanıklı yapılar artıyor
KENTSEL dönüşümle ilçede depreme karşı hazırlık yapıldığını da ifade eden Başkan Keskin, “Yoğun çabalarımızla hemşehrilerimize büyük avantajlar sağlayan imar plan notlarımızı önce ilçe meclisimizden sonrada İBB meclisinden geçirdik. Hemşehrilerimizin dönüşümde önü büyük ölçüde açılmış oldu. Yaşanan dönüşümle ilçemizde depreme dayanıklı yapılar artıyor” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim