Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Anadolu’da başlayan mücadelenin önderliğini yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti’nin aldığı ilk kararlardan biri Kabil’de temsilcilik açmak oldu. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler 1921 tarihli Türkiye- Afganistan İttifak Muahedenamesi ile tesis edildi. Bu çerçevede Afgan asıllı bir Türk subayı olan Abdurrahman Samadan Kabil’e temsilci atandı, daha sonra Afganistan’a Büyükelçi olarak Medine müdafi Fahrettin Paşa gönderildi. Afganistan, Sovyetler Birliği’nin ardından TBMM’yi tanıyan ikinci ülke oldu.

İKİ DOST ÜLKE

O dönemin Başbakanı Adnan Menderes 26-30 Temmuz 1956 tarihleri arasında Kabil’i, Kral Zahir Şah 26 Ağustos-8 Eylül 1957 tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 12-22 Eylül 1958 tarihleri arasında Kabil, Kandahar, Helmand, Kunduz ve Baglan’ı kapsayan 10 günlük devlet ziyaretinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ GÜCÜ

Yakın dostluk ve işbirliği ilişkileri, Afganistan’ın Sovyetler Birliği’nin etkisi altına girmesine kadar devam etti. Sovyetler Birliği’nin 1989’da Afganistan’dan çekilmesinin akabinde ise Türkiye ülkedeki tüm taraflarla yakın ilişkiler kurmaya gayret ederken, 11 Eylül saldırılarının ardından başlayan süreçte NATO kapsamında Kabil’de asker bulunduruyor. Türkiye, Afgan askeri ve polisine eğitim hizmetini 19 yıldır sürdürüyor. Bugüne kadar 5 binden fazla Afgan askeri ve yaklaşık 10 bin polisine eğitim verildi. 2007 yılında Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Süreci ve 2011 yılında da Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci başlatıldı. Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci’nin Sekizinci Bakanlar Konferansı 9 Aralık 2019 tarihinde Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi.

EKONOMİK YARDIMLAR

2004 yılından itibaren Afganistan’da yürütülen yaklaşık 1,1 milyar dolar değerindeki kalkınma programı, Türkiye’nin bugüne kadar bir ülkeye gerçekleştirdiği en büyük dış yardım programları arasında yer alıyor. Brüksel’de 4-5 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenen Afganistan Konferansı’nda da 2018-2020 dönemi için kalkınma yardımlarına yönelik taahhüt 150 milyon dolar olarak açıklandı.

46 yıl aradan sonra ilk ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 46 yıl aradan sonra Türkiye’den Afganistan’a cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti 18 Ekim 2014’te gerçekleştirdi. Ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında Stratejik Ortaklık ve Dostluk Anlaşması imzalandı. Türkiye, tarihinin en kapsamlı kalkınma yardımını 2002’den bu yana Afganistan’a yapıyor. Ekseriyeti eğitim, altyapı ve sağlık alanında olmak üzere tamamlanan proje sayısı 1100’ü geçti. Aynı zamanda Afganistan, Türk Işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TIKA) yurt dışında birden fazla ofisle faaliyet gösterdiği tek ülke.

Editör: TE Bilisim