Mescid-i Aksa’nın güney kesimindeki Kıble Mescidi olarak bilinen doğu bölgesindeki yangında, aralarında Selahaddin Eyyubi’nin Minberi olarak bilinen yapıda dahil olmak üzere tüm eserler yanıp kül olmuştu. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Mescid-i Aksa’daki restore çalışmalarına müdahale eden İsrail yönetiminin engellemelerine karşı açıklamalar yaparken, İsrail’in Aksa ve çevresinde yürüttüğü kazı çalışmalarının Mescid’e ve diğer İslami yapılara zarar vermesi tehlikesine işaret ederek uyarılarda bulunmayı sürdürüyor.

“YANGINLAR DEVAM EDİYOR”

Şeyh Ömer el-Kisvani, Mescid-i Aksa’da 52 yıl önce çıkan yangın sonrasındaki gelişmeleri ve İsrail’in bölgedeki hak ihlallerini değerlendirdi. Kisvani, 1969’da Michael Dennis Rohan’ın yaktığı ateşin söndürülmesinin ardından Mescid-i Aksa’nın yeniden restore edilmeye başlandığını söyledi. “Ancak, başka türden yangınlar var ve bunlar Aksa’da hala devam ediyor.” diyen Kisvani, bu yangıların İsrail tarafından aralıksız uygulanan, “baskınlar, çevresindeki kazı çalışmaları, Kudüs’teki İslami Vakıflar İdaresinin önüne konulan engeller ve namaz kılanların tutuklanıp uzaklaştırma cezalarına çarptırılmalarına ilişkin” olduğunu belirtti. İhlallerin hiçbir şeyi değiştiremeyeceğini dile getiren Kisvani, “Mescid-i Aksa, toprağın altıyla üstüyle 144 dönüm üzerine kurulu olup yalnızca Müslümanların hakkıdır ve yalnızca onların kalmaya devam edecektir.” diye konuştu.

İSRAİL GÜÇLERİNİN İHLALLERİ

İsrail polisi, Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin onayını almaksızın, 2003 yılından bu yana, gayrimeşru Yahudi yerleşimcilerin Aksa’ya Mağrib Kapısı’ndan girmesine ve baskınlar düzenlemesine izin veriyor.

Editör: TE Bilisim