Taliban’ın Afganistan’da yönetimi devralmasıyla gözler Kabil’e çevrildi. Dünya gündeminin ilk sırasını alan Afganistan gündemi Ankara tarafından da yakın bir şekilde takip ediliyor.

Kabil yönetiminin kurulması, bölgeden tahliyeler ve daha bir çok konu uluslararası kamu oyu tarafından yakın markaja alınmış durumda.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Afganistan’daki son gelişmeleri değerlendirdi.

IDEF'21 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda Kabil gündemine dair açıklama yapan Akar, 570 Türk vatandaşının Kabil’den tahliye ettiklerini açıkladı.

Havalimanın önemine dikkat çeken Akar "Havaalanı kapanırsa bütün Afganistan kapanır" ifadelerini kullandı.

DÖRT GÜNDE 146 UÇUŞ

İşte Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Kabil’deki son gelişmeleri aktardığı açıklamasının detayları:

Uçuşa açık, iniş kalkış yapılıyor. Son dört günde 146 uçuş gerçekleşti. Şu ana kadar herhangi bir saldırı, müdahale olmadı. Silah sesleri duyuluyor denilen şey ise kalabalığı dağıtmak için havaya yapılan atışlardı. Hayatını kaybedenlerin izdihamdan dolayı olduğu belirtiliyor. Vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda güzel bir operasyon yaptık.

570 TÜRK TAHLİYE EDİLDİ

Askeri birliklerimiz güven içinde, emniyetle görevlerini eksiksiz yapmaya çalışıyorlar. İlk gün Taliban şehre girince yerli personel görev yerlerini terk ettiği için halk havaalanına girdi. TSK unsurları, Almanlar, İngilizler ve ABD’lilerle birlikte yerel bazı Afgan unsurları ile pist uçuşlara hazır hale getirildi. Şu anda uçuşa açık, iniş kalkış yapılıyor. Biz vatandaşlarımızı Kabil'den İslamabad'a getiriyoruz oradan THY ile yurda tahliye ediliyorlar. Bu yolla 570 vatandaşımızı Kabil'den A400 M'lerle İslamabad'a aktardık. Oradan da THY ile taşıdık. Bir anlamda hava köprüsü kurduk.

“HAVALİMANI KAPANIRSA AFGANİSTAN KAPANIR”

İlk günden beri müzakere ederken çeşitli şartlarımızı dile getirdik. Muhataplarımıza orada bir mutabakat olursa kalacağımızı söyledik. Havaalanı kapanırsa bütün Afganistan kapanır. Afgan kardeşlerimiz zarara uğramasın, biz de 6 senedir bu işi yapıyoruz. Biz bu göreve devam edelim. Bunun kimseye bir zararı yok. Tabii ki tehdit, risk görürsek 24 saatte çekiliriz.

GÖÇ ALGISINA TEPKİ!

Göç hareketine karşı sınırın her an izlendiğini vurgulayan Akar, bu konu üzerinden yapılan dezenformasyona da tepki gösterdi:

Gerçekleri yansıtmayan, İran sınırı ile alakası olmayan veya ilgisiz bazı görüntüler paylaşılarak kamuoyunda farklı bir algı oluşturulmak isteniyor. Hudutlarda öyle görüntülerin çekilmesi mümkün değil. Belki Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edip muhalefetle gidip konuşacağız. Biz bu konuda oluşturulmak istenen algı ile uğraşıyoruz.

Editör: TE Bilisim