Durim Abazi / Özel Haber

Sırbistan'da son yıllarda mafya çatışmaları her zaman sadece organize suç kapsamında görüldü. Ancak Belgrad medyasında ve çeşitli çevrelerde mafya gruplarının yükselişini Sırbistan devlet liderliğiyle yakın işbirliğine bağlayan iddialar gündemi sallıyor. Suç örgütü lideri Veljko Belivuk ve grubunun tutuklanmasıyla birlikte Sırp devletinin belirli suç gruplarının korunmasındaki rolü de ortaya çıkmaya başladı. Veljko Belivuk, Karadağlı Kavaç klanı içinde çalışan holigan-suçlu grup "Principi"nin lideriydi. 5 ayrı cinayet, adam kaçırma, işkence ve bir kişiye tecavüzle suçlanan bu grup hakkında iddianame hazırlandı. Bu grup ayrıca zehir kaçakçılığı ve yasadışı silah bulundurmakla suçlanıyor.

VUÇİÇ İLE GÖRÜŞMÜŞLER

Balta cinayetleri ve insan etinin öğütülmesi de dahil olmak üzere, rakiplerinin öldürülmesiyle ilgili son derece rahatsız edici ayrıntılar, son haftalarda Sırp medyasının gündemini doldurdu. Veljko Belivuk ve sağ kolu Marko Miljkovic, savcılığa yaptıkları açıklamalarda, Sırbistan'ın bazı devlet başkanlarını ciddi şekilde suçladılar. Belivuk, savcılıkta yaptığı açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile Belgrad'ın Zvezdara semtindeki bir apartman dairesinde şahsen görüştüğünü savundu. Belivuk, Vuçiç ve Sırp İlerleme Partisi'nden (SNS) ortaklarının kendilerinden çeşitli hizmetler talep ettiğini belirtti. Bu hizmetler, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç'e karşı stadyum tribünlerine çağrı yapılmasını engellemek, Sırp makamlarına karşı protesto organizatörlerini korkutmak, Belgrad'daki “Onur Yürüyüşü'nde” huzuru sağlamak, ama aynı zamanda bu grubun Belgrad'daki taksi şoförleri üzerindeki etkisiyle, ulaşım uygulaması "CarGo"ya (Başbakan Ana Brnabiç'in kardeşine bağlı bir şirket) karşı protestolardan vazgeçirmekle ilgiliydi.

BELİVUK SNS ÜYESİ

Belivuk savcılara, 2011'den beri cumhurbaşkanı Vuçiç'in SNS partisine üye olduğunu söyledi. Söz konusu suç örgütünün desteğiyle çeşitli şekillerde ilişkilendirilen hükümet yetkililerinin listesi şu şekilde: Polis Bakanı Aleksandar Vulin, Savunma Bakanı Nebojsa Stefanoviç, SNS partisinin Yürütme Konseyi Başkanı Darko Glisic ve Sırbistan Hükümeti Genel Sekreteri Novak Nedic. Ancak yetkililer, suç grubunun siyaset ve polisle olan bağlantılarını resmi olarak ele almadılar.

Editör: TE Bilisim