Peştunlar kimdir? Peştunlar Türk mü, Yahudi mi? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Afganistan'dan gelen son dakika haberleri, dünyanın gözü kulağını buraya çevirmesine neden oldu. Bölgede yaşanan son dakika gelişmelerine göre, Taliban örgütü, Afganistan'ın Başkanlık Sarayı'na girerek başkent Kabil'de kontrolü ele almaya başladı. Bu olayların akabinde, sosyal medyada gündem olan ve sıkça araştırılan Peştunlar kimdir? Peştunlar Türk mü, Yahudi mi? soruların yanıtını sizler için araştırdık. İşte Peştunlar’ın tarihi!

PEŞTUNLAR KİMDİR? PEŞTUNLAR’IN TARİHİ!

Peştunlar (veya Pahtun/Patanlar) Asya’nın en ilgi çekici ve haklarında en fazla araştırma yapılan halklarından biridir. Ancak bu araştırmalara rağmen Peştun halkının kökenleri konusunda bir görüş birliğine varılmış değildir. Afganistan’da 15 milyon, Pakistan’da ise 35 milyon Peştun’un yaşadığı tahmin edilmektedir. Peştunların soyunun İsrailoğullarına dayandığı iddiasına ilk olarak Babür Şahı Cihangir’in (1605-1627) saray hizmetkârlarından olan Nimetullah'ın tahminen 1612 yılında tamamladığı Makhzan-i Afgani’de rastlanmaktadır.

PEŞTUNLAR TÜRK MÜ, YAHUDİ Mİ?

Peştunların İsrail soyundan geldiklerine dönük iddialar 19. asırda Afganistan’a olan ilgileri giderek artan İngiliz araştırmacılar arasında ilgi odağı haline gelmiştir. Hatta hikâye biraz daha ilginç hale getirilerek Peştunların, Assurların İsrail Krallığını yıktıkları zaman sürdükleri ve kendilerinden bir daha haber alınamayan kayıp on kabilenin torunları olduğu ileri sürülmüştür.

Öte yandan Peştunların Aryan kökenli oldukları tezide oldukça önemlidir. Başlangıçta sadece dilbilimsel ve arkeolojik kanıtlara dayalı olarak kurgulanan Aryan tezi teorileri zamanla siyasal anlamlar da kazanarak bilimsel sınırların ötesine taşınmıştır. Yazıda birçok ispat ve konu kullanılmakla birlikte; Peştunların ırkî değil etno-kültürel bir tanımlama olduğu varsayımına varılmıştır ve Peştunlar arasında yapılan genetik araştırmalarda Ortadoğu kökenli genlere rastlanmasından anlaşıldığı üzere aslında soyları farklı halklara dayanmakla birlikte bugün Peştun kimliğini benimsemiş çok sayıda birey bulunmaktadır.

Paştun ya da Peştu (Peştuca: Paştun ya da Pahtun, Hintçe: Pathan, Farsça: Afgan), Afganistan'ın güneydoğusu ile Pakistan'ın kuzeydoğusunda yaşayan İranlı bir ulus. Konuştukları dil, İran dillerinden Peştucadır.

Editör: TE Bilisim