ABD ve NATO'nun 20 yıllık işgalinin ardından 10 günde  Afganistan'ı ele geçiren  Taliban'a karşı batı medyası tarafından propaganda çalışmaları sürüyor. Taliban tarafından ülkede şeriat hukukunun geçerli olacağı duyurulurken, batı medyası kadın haklarının çiğneneceği üzerinden algı çalışması yürütüyor.

ABD Merkezî İstihbarat Teşkilatı'nın ( CIA) Taliban'ın kadınlara zulmettiğine dair haberler uydurulmasını tavsiye ettiği ortaya çıktı.

"ABD'NİN SAVAŞA DESTEK TOPLAMA İHTİYACI GİDERİLDİ"

11 Eylül olaylarının ardından Usama bin Ladin'i teslim etmeyen Taliban yönetimine karşı 2010 yılında CIA, Taliban'ın kadınlara kötü davrandığına yönelik haberlerin uydurulmasını istedi. Wikileaks'in 2010 yılında sızdırdığı belgenin  Afganistan Savaşı'nı meşrulaştırma ve ABD'nin Afganistan'daki savaşına destek toplama amacı güttüğü belirtiliyor.

Wikileaks belgeleri 11 yıl sonra ABD'nin geri çekilme fiyaskosu sonrasında batı medyasında Taliban karşıtı yayınların artmasıyla yeniden gündeme geldi. 

ABD'NİN AFGAN KADINLARINA VERDİĞİ ZARAR HİÇ KONUŞULMADI

CIA'nın tavsiyesini büyük Amerikan medyası coşkuyla takip etti. Time dergisi, o dönem kadınlara yönelik bir kapak yayımladı. ABD işgalinin Afgan kadınlarına verdiği zararın dergi için önemi yoktu. Time tüm suçu Taliban'a attı ve Pentagon'un ülkeden çekilmesinin Afgan kadınları "terk etmek" olacağını ima etti.

The Nation, "Afgan Kadın Zaten Terk Edildi" makalesinde ise Time dergisinin yalanını ifşa etti. Nation, Time'ın kapağındaki Bibi Aisha'nın kendisine ceza olarak kayınpederi tarafından sakat kaldığını, Taliban'ın bununla bir ilgisi olmadığını söyledi.

MEDYADA DAHA ÖNCE İŞLENMİŞTİ

2001'de de Afganistan'ın işgalinde de, bu işgalin meşrulaştırılabilmesi için Afganistan'da kadın meselesinin işlenmesine özel önem verilmiş, Taliban'ın kadınlara kötü davrandığı medyada işlenmişti.

Editör: TE Bilisim