Antalya’nın Manavgat ilçesinde 10 günde söndürülen 75 bin hektar alanın zarar gördüğü orman yangınının ardından tabiat yeniden canlanıyor. Küle dönen ormanlık alanda 7 bitki türü filizlendi, 20 metrekarelik alanda 15 ağaç kökü yeşerdi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde orman yangınları 28 Temmuz günü başladı. Kısa sürede Akseki, İbradı, Alanya ve Gündoğmuş ilçelerine sıçrayan alevler 10 günde güçlükle söndürüldü. 75 bin hektar alanın zarar gördüğü yangın, Türkiye’nin en büyük yangınlarından biri oldu.

7 TÜR BİTKİ FİLİZLENDİ

Yangının ardından yaraların sarılmaya devam ettiği bölgede ağustos ayı başlarında yağmur etkili oldu. Yağmurla birlikte bölgede bir ay gibi kısa süre içerisinde yeniden hayat belirtisi görüldü. Küllerin arasından yeşeren ilk filizler ise “hayıt” bitkisi oldu. Simsiyah orman tabanından yükselen yeşil renkli bitkiler umut ışığı olurken, orman işletme müdürlükleri de yanan alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Yeşeren bitkilerle ilgili çalışma yapan uzmanlar, hayıt bitkisinden sonra sandal, pırnal meşesi, menengiç, mersin, tespih çalısı ve zimbitin yanan alanlarda filizlendiğini tespit etti.

AĞAÇ KÖKLERİ DE YEŞERDİ

Kesilecek ağaçları da işaretleyen uzmanlar, kesim işleri bittiğinde tekrardan yeşertme çalışmaları için ya tohumlama ya da genç fidan dikimi yöntemine başvuracak. 20 metrekarelik yanan alanda en az 15 kökün yeşerdiği gözlendi.

AFETZEDELERE DESTEK SÜRÜYOR
FELAKETININ başladığı ilk günden bu yanan bölgeye devlet desteği devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, afet bölgesindeki üreticilere desteklerin süreceğini bildirdi. Bakan Pakdemirli, “Üreticilere Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) 9,5 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. 1,6 milyon liralık ödeme ise bu hafta gerçekleştirilecek.” dedi.
Editör: TE Bilisim