Afganistan’daki 20 yıllık fiili işgal bugünden itibaren son buldu. ABD’nin ülkeyi terk etmesiyle Afganistan’da yeni bir dönem başladı.

Taliban’ın yönetimi devralmasıyla dünya genelinde ülkelerle iletişimi başladı.

Diğer ülkelerle olumlu ilişkiler kurmayı vaad eden ve bu yönde açıklamalar yapan Taliban, yabancı ülkelerle görüşmelerini sürdürüyor.

Taliban’ın sık sık görüşmeler gerçekleştirdiği en dikkat çeken ülke ise Çin

DOHA’DA AFGANİSTAN ZİRVESİ

Taliban’la hızlı bir iletişim politikası güden Çin’in bugün yine Taliban heyetiyle iletişime geçtiği ve görüşmeler gerçekleştirdiği bildirildi.

Doha’daki Taliban Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, yaşanan gelişmeyi sosyal medya hesabı Twitter’dan duyurdu. Vardak açıklamasında Afganistan İslam Emirliği Siyasi İşler Başkan Yardımcısı Şir Muhammed Abbas Stanikzai ve beraberindeki heyetin Doha’da Çin Büyükelçisi Zo Jian ile görüştüğünü söyledi.

ÇİN AFGANİSTAN’A YARDIM GÖNDERECEK

Vardak, toplantının detayın ilişkiler de bilgiler verdi. Yaptığı açıklamada Afganistan’daki mevcut siyasi ve güvenlik durumunun yanı sıra iki ülke arasındaki ikili meselelerin ele alındığını ifade etti, Çin büyükelçisinin, "Yeni bir dönüşüm içindeler" dediğini aktardı.

Vardak ayrıca Jian’ın “Çin, Afganistan ile iyi ilişkilerini ve yardımlarını sürdürüyor. Şimdi Afganistan'a bir miktar insani yardım göndermeyi planlıyoruz" dediğini aktardı.

İLİŞKİLER 15 SENEDEN FAZLA

Çin, 2007'de Afganistan'ın Mes Ayna bölgesindeki bakır madenine özel erişim sağlamak için Afgan hükümetiyle milyarlarca dolarlık anlaşma imzalamıştı.

China Metallurgical, 2008 yılında Jiangxi Copper ile birlikte söz konusu bölgedeki madenin 30 yıl işletme hakkını 2,9 milyar dolarlık ihaleyle kazanmıştı.

Anlaşma kapsamında, çıkarılan bakırı Afganistan'daki Mezar-ı Şerif'e ve Özbekistan'ın demir yolu ağı aracılığıyla Pekin'e taşımak için yeni bir demir yolu ağı inşa edilmesi planlanıyordu ancak proje hayata geçirilemedi.

Editör: TE Bilisim