Diyarbakır’da, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 3 bin yıllık tarihi Zerzevan Kalesi’nde 2-4 Eylül’de düzenlenecek “2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği” kentin tanıtımı ve turizmine katkı sunacak. Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor Bakanlıkları, TÜBİTAK, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Diyarbakır Valiliği ve Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle 2-4 Eylül’de “2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği” Diyarbakır’ın Çınar ilçesi yakınlarındaki, Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilecek.

HUMMALLI BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Amaçlarının etkinlikte gökyüzü meraklılarını bir araya getirmek olduğunu anlatan Maral, alanda düzenlenecek etkinlikler ve atölye çalışmaları sayesinde güncel gelişmelerin hem çocuklarla hem gençlerle hem de ailelerle paylaşılacağını belirtti. Maral, 2 aydır yoğun çalışma yürütüldüğünü aktararak, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Karacadağ Kalkınma Ajansınca etkinliğe katılmak isteyenlerin gerekli başvurularının alındığını ve kura çekilerek etkinliğe katılmaya hak kazananların belirlendiğini kaydetti.

DÜNYANIN İLGİSİ ZERZEVAN KALESİ’NDE

Diyarbakır’ın tescilli birçok kültür varlığına sahip olduğunu, turizmde ön plana çıktığını dile getiren Maral, son dönemde özellikle Zerzevan Kalesi’nde Mitras Tapınağı keşfinden sonra dünyanın ilgisinin Zerzevan Kalesi’ne yöneldiğini vurguladı. Zerzevan Kalesi’nin, gökyüzü gözlemi anlamında önemli bir nokta olması nedeniyle bu alana ilgi duyanların da uğrak noktalarından biri haline geleceğine dikkati çeken Maral, “Turist hareketliliğinin 2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliğinin ardından artacağını öngörüyoruz. Bunun da kent ekonomisine doğrudan etkili olacağını değerlendiriyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim