Altın, yatırımcıların çarşamba günü gerçekleştirilecek Fed toplantısına odaklanması ve doların güçlenmesiyle son 5 haftanın en düşük seviyesinde bulunuyor. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen dolar kurundaki yükselişle dar bir fiyat aralığında işlem görüyor.

Fed yetkililerinin toplantıda varlık alım programında azaltıma gidileceğine dair sinyal vermesi bekleniyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 67’si Kasım ayında varlık alımı azaltımının başlayacağını düşünürken yüzde 21’i azaltımın Aralık ayında başlamasını bekliyor.

Dünya çapında enflasyonun son 10 yılın zirvesine yakın seviyelerde seyretmesi, varlık alımı azaltımlarının yakında başlayabileceğine ve faizsiz bir varlık olan altının baskı altında kalabileceğine dair beklentileri de artırmıştı.

Philip Futures Kıdemli Emtia Müdürü Avtar Sandu, Fed’in varlık alımı azaltımına gidip gitmeyeceğinin hala tartışmalı konulardan biri olduğunu belirterek, “Fed’in teşvikleri azaltması tahvil faizlerini yukarı taşıyarak altın üzerinde baskı yaratabilir. Bu da faizsiz bir varlık olan altını portföyde tutmanın fırsat maliyetini artıracaktır” dedi.

Ons altın fiyatı

Geçen hafta açıklanan ABD enflasyon verisi öncesinde 1.800 doların üzerine tırmanan ons altın, küresel büyümenin kuvvetli bir şekilde devam edeceğine ve varlık alımlarının yakında azaltılabileceğine dair beklentilerle haftayı 1.753 dolar civarında kapatmıştı. Bu haftaya da düşüşle başlayan ons altın, pazartesi 1.747 dolar civarında işlem görüyordu.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta 490 TL’ye kadar tırmandıktan sonra küresel altın fiyatlarındaki gerilemeyle 480 TL’nin altına gerilemişti. Sonrasında Dolar/TL ’deki yükselişten destek bulan gram altın, haftayı 488 TL civarında kapatmıştı.

Dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki zıt hareketlerin birbirini dengelemesiyle Ağustos başından bu yana dar bir fiyat aralığında işlem gören gram altın, yeni haftaya 486 TL seviyesinde başladı.

Editör: TE Bilisim