Furkan Benli / İstanbul

Suudi Arabistan’da Haziran 2017’de tahtın yeni varisi olarak atanan Veliaht Prens MbS, yönetime geldiği günden bu yana adı tartışmalı konularla çokça anıldı. Dış politikada attığı adımların yanı sıra, “Ilımlı İslam” sloganıyla ülkedeki İslami kimliği silmeye yönelik attığı adımlar da eleştiri oklarının hedefi oldu.

KUR'AN DERSLERİ KALDIRILSIN MI?

Daha önce yaptığı bir açıklamada hadislerin geri planda kalması gerektiğini savunan Veliaht Prens’in yeni adımı Kur’ân-ı Kerim’i hedef alıyor. Veliaht prensin sosyal medyada etkili bir torll ordusunu istihdam ettiği biliniyor. Twitter’da Veliaht Prens’in danışmanlarından Suud el-Kahtani’ye yakınlığı ile bilinen “Suudi Anket” isimli hesap yaptığı bir anketle Arap sokağının gündemine oturdu. Ankette kullanıcılara, “Fen bilimleri müfredatındaki Kur’an ilimleri derslerinin kaldırılarak sadece İslami İlimler alanında okutulması konusundaki görüşünüz nedir?” sorusu yöneltildi. 30 binden fazla kişinin oy kullandığı ankette, yüzde 80’lik bir kesim soruya olumsuz cevap verdi.

MBS'NİN YENİ VİZYONU!

Üniversitelerde Kur’an derslerinin kaldırılmasına destek verenlerin benzer tepkiler vermesi göze çarptı. Birçok kullanıcı “Kur’an derslerinin kaldırılmasını destekliyorum. Çünkü Kur’an-ı Kerim dersleri öğrencilerin mezuniyetinden sonra iş hayatında herhangi bir fayda sağlamıyor. Öğrencilerin ilgi alanlarına da girmiyor” şeklindeki paylaşıma destek verdi. Skandal ankete tepki gösterenlerin çoğunlukta olması ise dikkat çekti. Nahv el-Hürriye isimli sosyal medya kullanıcısı yapılan ankete tepki göstererek “İbn Selman’ın öncülük ettiği yenilenme vizyonunun habercilerinden biri” ifadesini kullandı.

NABIZ YOKLUYORLAR

Türki el-Şalhub isimli hesap ise konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “ Suudi Anket adlı hesap Suud al-Kahtani”ye yakın hesaplardan biri. Görevi değerlerimiz, ahlakımız ve dinimiz hakkında aykırı ve anormal anketler yayınlamak. Bu sefer bütün kırmızı çizgileri aştı ve Kur’an-ı Kerim derslerinin kaldırılmasına dair bir kamuoyu yoklaması yaptı. el-Şalhub bir başka paylaşımında ise şu değerlendirmelerde bulundu: Bu “Suudi Anketi” hesabı, İbn Selman rejimi tarafından Arap sokağının nabzını ölçmek için kullanılan en tehlikeli ve en sinsi hesaplardan biridir. Bu hesabın yaptığı anketlerin daha sonra çıkarılacak yasa tasarılarında kullanılacağından emin olun.

EZAN SESLERİ KESİLMİŞTİ

Suudi Arabistan’da ezan sesinin yaşlı ve çocukları rahatsız ettiğini ileri sürerek hoparlörlerin sesi kısılmıştı. Karara karşı çıkan vatandaşları ise “düşman” olarak nitelendirilmişti. Bu durumun yanı sıra ezan sonrasında camilerde okunan dualar veya verilen vaazlar hoparlörden yayınlanmayacak; ezandan sonra hoparlörlerin kapatılmasına karar verilmişti.

Editör: TE Bilisim