SSCB ne zaman, hangi tarihte dağıldı? Sovyetler Birliği kaç devlete ayrıldı? Soruları sosyal medyada merak konusu oldu. 1922 yılında kurulan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmasının üzerinden 30 yıl geçti. Ülkelerin tarihi seyrini değiştiren bu olayın arkasından arama motorlarında merak konusu olup sıkça araştırılan SSCB ne zaman, hangi tarihte dağıldı? Sovyetler Birliği kaç devlete ayrıldı? Soruların yanıtını sizler için haberimizde derledik. işte tüm detaylar…

SSCB NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE DAĞILDI?

Yakın bir geçmişte tarihe karışmış olan “Kızıl İmparatorluk” Sovyetler Birliği, 26 Aralık 1991 yılında dağıldı. Sarsılmaz gücü ile kapitalist dünyaya onlarca yıl korku salmış Sovyetler Birliği, sadece 69 yıl gibi kısa bir süre ayakta kalabildi. Bugünkü yazımızda, “Sovyetler Birliği neden dağıldı?” sorusunu ele alacağız. Sovyetler Birliği’ni çöküşe sürükleyen askeri, ekonomik ve politik nedenleri hep beraber öğreneceğiz.

SOVYETLER BİRLİĞİ KAÇ DEVLETE AYRILDI?

Eski Sovyet ülkeleri ya da Rus politik tabiriyle Yakın çevre, Sovyetler Birliği'nin Aralık 1991 tarihinde dağılması sonucu ortaya çıkan 15 bağımsız ülkedir. Bunlardan en büyüğü ve gelişmiş olan Rusya, Sovyetler Birliği'nin ardılı olarak kabul edilir.

Bu ülkeler coğrafi olarak, Doğu Avrupa'nın (Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Moldova) yanında Baltık (Estonya, Letonya, Litvanya,), Kafkasya (Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan) ve Orta Asya ülkelerinden (Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan1) oluşmaktadır.

Editör: TE Bilisim