20 Eylül'de ABD'nin New York kentinde Türkevi Binası açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleşen açılış törenine Amerikan Ortodoks Kilisesi dini lideri Başpiskopos Elpidoforos da katıldı. Ancak bu birliktelik Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde tepkiyle karşılandı. 

İlk açıklama Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis'den geldi.

"BU EĞLENCEYE KATILAN ELPİDOFOROS İLE GÖRÜŞMEM"

Yunan medyasına göre, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, New York’ta Elpidoforos ile olan programlı görüşmesini, ‘yoğun görüşme trafiği olduğu’ bahanesiyle, son anda iptal etti.

Anastasiadis’in, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı Türkevi’nin açılışında, Elpidoforos’un da hazır bulunmasına çok kızdığı ve yakın çevresine “Bu eğlenceye katılan Elpidoforos ile görüşmem” dediği öne sürüldü.

Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın ise bir süre önce Elpidoforos’a Türkevi’nin açılışına katılmaması tavsiyesinde bulunduğu iddia edildi.

YUNAN BASINI: ÖZÜR DİLE

Yunan basını da Ortodoks din adamını topa tuttu. Başpiskoposa açıkça "özür dile" baskısı yapıldı.

Elpidoforos'a yönelik baskılara ilk tepki ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan geldi. "Bu hareketler, Rum ve Yunan taraflarının bağnazlık ve tahammülsüzlüğünün ne düzeyde olduğunu gösteriyor" dedi.

Dünya barışı açısından alkışlanması gereken bir davranışa karşı yürütülen bu politikanın ibret verici olduğunu vurguladı.

Tatar, bu tür davranışların iki halk arasındaki güvensizliği daha da derinleştireceğine dikkat çekti.

Uluslararası toplumun da yaşananlardan gerekli sonuçları çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim