Sümeyye Aksu / Ankara 

DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde grip nedeniyle ölenlerin sayısı her yıl 650 bini buluyor. Bu nedenle vatandaşların grip aşısı olması hayati önem taşıyor. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle de bu önem daha da artıyor. Özellikle 65 yaş üstü kişiler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar gribe yakalanma konusunda oldukça duyarlılar. Ama son iki yılda gripte vaka sayısı azaldı. Uzmanlar bu durumu geçen iki yıllık süreçte insanların maske, mesafe ve el hijyeni gibi önlemlere çok dikkat etmesinden kaynaklandığını söylüyor. Ancak mevsim değişimi ve sonbaharın gelmesi ile birlikte grip vakaları tekrar görülmeye başladı. Peki Kovid-19 aşısı yaptıranların grip aşısı yaptırmaları gerekiyor mu? Kovid aşısı gripten korur mu? Grip aşısı kimlere ve ne zaman yapılmalı tüm merak edilenleri Altınbaş Üniversitesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nilay Aksoy ile konuştuk.

Altınbaş Üniversitesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nilay Aksoy

GRİP VAKALARINDA ARTIŞ GÖRÜLEBİLİR

Dr. Nilay Aksoy, grip ve Kovid-19 virüsünün bulaşma yollarının aynı olduğunu altını çizerek, maske ve mesafe gibi tedbirlere uyumun azalmasının girip vakalarının da görülmesine yol açtığını söyledi. Aksoy, havaların soğumasıyla kapalı alanlarda fazla vakit geçirdikçe girip vakalarında da artış görülebileceğini belirtti. “Grip (İnfl uenza); toplumda sık görülen, belirli risk gruplarında daha sık olmak üzere hastane yatışlarına ve zatürre ve akut solunum yetmezliği gibi ölümcül komplikasyolara neden olabilen, viral bir enfeksiyon hastalığıdır” diyen Dr. Nilay Aksoy, risk gruplarını şu şekilde sıraladı: “5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, gebeler, edinsel veya doğuştan bağışıklık yetmezliği olan hastalar, kronik akciğer, kalp, böbrek, hastaları, nöroloji, onkoloji ve hematoloj hastaları ile diyabeti olan hastalar, morbidobezitesi olan kişiler ile 18 yaş altında olup sürekli aspirin tedavisi kullanmak durumunda olan hastalar olarak sayılabilir”

“HER İKİ VİRÜS AŞI İLE ÖNLENEBİLİR”

Mevsimsel bir hastalık olması ve ciddi sağlık bakımı harcamaları ve ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlara neden olması nedeni ile ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) bağlı olan Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi tarafınca risk grubunda olsun veya olmasın 6 aydan büyük olan herkesin yılda bir kez İnfl uenza aşısı olmasını önermiştir” ifadelerini kullanan Aksoy, “Bu öneri günümüzde devam eden Kovid-19 pandemisinde de güncelliğini korumakta olup, her iki virüsün oluşturduğu ciddi solunum sistemi hastalıklarının aşı ile önlenebilir olması, aşıların toplum sağlığı için önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır” diye konuştu.

KOVİD İLE AYNI BELİRTİLER!

Grip belirtilerinin Kovid-19 virüsü ile benzer belirtiler gösterdiğini vurgulayan Aksoy, “Kovid-19 gibi damlacık yoluyla viral partiküllerin solunması sonrası ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, daha ciddi seyirli vakalarda bu bulguları ek olarak nefes darlığı gibi bulgularla seyredebilir. Bu bulgular günümüzde pandemik seyreden Kovid-19 semptomlarıyla benzer şekilde olup her iki hastalığın ayırıcı tanısı hastanelerde hekimler tarafınca yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

6 AYDAN BÜYÜK HERKES AŞI YAPTIRMALI

Aksoy, özellikle riskli gruptaki kişilere grip aşısı olmaları tavsiyesinde bulunarak, “Pandemi döneminde toplumdaki yaygın maske kullanımı, mesafeye dikkat ve hijyen kurallarına uyum sayesinde grip gibi damlacık yoluyla bulaşan tüm viral hastalıkların görülme sıklığında bir azalma gözlenmesine rağmen Kovid-19 ile birlikte grip virüsünün birlikte hastalık oluşturduğu vakalar da görülmüştür. Koronavirüs, bağışıklık sistemi zayıf hastalarda daha yıkıcı etkilere sahip olduğu için gribal enfeksiyonlardan korunmanın önemi büyüktür. Grip aşınızı yaptırıp önleminizi aldığınız takdirde bu, ağır hastalık geçirme riskinizi azaltacaktır Bu yüzden riskli gruplar ön planda olmak üzere, mutlaka 6 aydan büyük tüm bireyler İnfl uenza aşıları ile aşılanmalıdırlar” diye konuştu.

‘HEKİM KONTROLÜNDE HAREKET EDİLMELİ’

PANDEMİ süreci devam ederken, ciddi halk sağlığı sorununa neden olan SARSCoV-2 ve İnfl enza virüslerinin oluşturduğu solunum yolu hastalıklarının önlenmesi için aşıların en önemli koruyucu silah olduğunu vurgulayan Aksoy, “Aşılarımızın yapılması için özellikle bu dönemde mutlaka hekiminizin önerileri doğrultusunda hareket edilmesinin en akılcı yöntem olacağını unutmamalıyız” dedi.

‘KOVİD AŞISI GRİPTEN KORUMAZ!’

AKSOY, Kovid-19 aşısının gripten koruyacağına ilişkin düşüncenin yanlış olduğuna işaret ederek, “Her aşı belirli mikroorganizmaya özgü partiküller içerir ve içerikleri farklı olduğundan dolayı sadece bir aşı ile diğer mikroorganizmalara karşı bağışıklık oluşamaz. Pandemi döneminde yapılan Kovid-19 aşıları Kovid-19 için koruma sağlayıp, tek başlarına sizi grip virüsüne karşı koruyamayacaktır. Bu nedenle Kovid-19 aşısı yaptırmış ve hekimleri tarafınca belirlenmiş herhangi bir kontrendikasyon taşımayan bireylerin grip aşılarını muhakkak yaptırmaları önerilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

‘CANLI AŞILARLA BİRLİKTE UYGULANMAMALI’

AŞI uygulama pratiğinde; canlı aşı olarak adlandırılan, mikroorganizmaların zayıfl atılmış halini içeren aşıların birlikte uygulanmaması ve belirli zaman aralıkları bırakılarak yapılması gerektiği bilinmekte olup, bunların dışındaki aşı türlerinde birlikte uygulama açısından sakınca olmadığı bilinmektedir ifadelerini kullanan Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Grip için günümüzde; sıklıkla virüse ait bazı yapıları içererek kişide bağışıklık yanıtı oluşturan inaktif virüs aşıları ve canlı viral aşılar kullanılmaktadır. Canlı aşılar kullanımdaki dezavantajları nedeni ile günümüz rutin pratiğinde tercih edilmediğinden sıklıkla inaktifİnfl uenza aşıları kullanılmaktadır. Kovid-19 için de yurdumuzda inaktif ve mRNA teknolojisi kullanılarak üretilen aşılar kullanımda olup CDC tarafınca canlı aşılar hariç her iki virüse karşı bağışıklık oluşturan aşıların, vücudun farklı bölgelerinden yapılmaları şartıyla aynı anda da uygulanabileceği önerilmiştir”

Editör: TE Bilisim