Engelli araç alımı üst limiti belirlenirken Özel Tüketim vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği dikkate alınır. Bu tebliğe göre 2021 yılı engelli araç alımı, 330.800 TL’ye kadar olan araçları ÖTV ile birlikte satın alınabilir. Engelli araçlarında bilindiği üzere ÖTV’ye ek olarak yüzde 18’lik bir KDV eklenmektedir. Engelli raporu ile alınan araçlarda her araç için ve engellilik oranına göre ayarlanan %40’a varan indirim uygulanmaktadır.

Engelli Aracı Başvuru Yolları Neler?

Engelli aracına başvurmak için, öncelikle Engelli Sağlık Kurulu tarafından uygun görülen ve onaylanan kişilerin engelli raporu edinilmelidir. Gerekli tıbbi işlemlerden geçildikten sonra kişinin sağlık durumu ve engeli göz önünde bulundurularak kurul tarafından bir belge oluşturulmaktadır. Bu belge ile vatandaşlar istedikleri araçta engelli indiriminden faydalanırlar. İlgili araç bayisine bildirilen engellilik durumu ve onaylanmış engellilik belgesi ile engelli aracı kolaylıkla edinilir.

Engelli Aracı Edinme Şartları Nedir?

Engelli aracı edinme şartları her yıla göre değişkenlik gösterirken 2021 yılında ise 2020 yılındaki gibi benzer şartlar istenmektedir. Bu şartlar şu şekilde:

  • Araç sahibi olacak vatandaşın 18 yaş ve üzeri olması gerekir.
  • Engelli bireyin sıfır araç alacak olması gerekir.
  • Alınan araç için 5 yıl süre ile satış yapılamaz.
  • Onaylanmış bir engelli raporu bulunması gerekir.

Bu şartlar engellilik durumuna, engellilik oranına göre değişmez. Engellilik oranınız ne olursa olsun bu şartlar her engelli vatandaş için geçerlidir.

Engelli Aracı Avantajları Nedir?

Engelli aracı avantajları, genel kapsamda değişmez. Her engelli birey ÖTV indirimi sağlanması ile engelli aracına sahip olabilir. Engellilik oranları %90 olan ve bu oranın üzerinde olan bireyler için her 5 yılda 1 aynı avantajlarla birlikte yeniden araç alabilme hakkı tanınmaktadır.

Engelli Araçlarını Kimler Kullanabilir?

Engelli araçlarını kullanabilecek kişilerde sınırlama bulunuyordu. Bu sınırlama kapsamında öncelikle engelli araç alımı yapan vatandaşın engellilik durum ve oranına göre kullanıp kullanamayacağı belirlenir. Araç sahibi dışında 2021 yılından önce araçların 3.derece yakınlara kadar kullanılabilme koşulu vardı; fakat bu sınırlama kaldırıldı ve yurt içinden alınmış tüm araçlar herkes tarafından kullanılabilir hale geldi.

Engelli Aracı Satılabilir Mi?

Engelli aracını satmak için bazı koşullar bulunur. Engelli araçları 5 yıl süresi dolamadan satılamaz. Süresi dolmadan satılan araçların engelli rapor indirimi düşer ve kişi aracı edinirken ödemeği ÖTV’yi ödemek zorunda kalır. 5 yıl dolmadan satılacak araç sadece aynı engeli bulunan bireylere satılabilir. 5 yıl dolduktan sonra ise herhangi bir ödeme yapmadan kişinin satış yapma hakkı mevcuttur.

Engelli Aracı Şehir Dışında , Yurt Dışında Kullanılabilir Mi?

Engelli araçları için kullanım sınırı bulunmaz. Engelli araçları şehir dışına ve yurt dışına çıkabilir. Engelli araç alımı yapan bireylerin araçları da tıpkı diğer araçlar gibi bir kısıtlamaya tabii değildir. Bu araçlara sahip olan bireyler araçlarını istedikleri taktirde şehir dışına ve yurt dışına çıkarabilir ve bunun yanı sıra aracın alındığı şehir de kullanılma gibi bir zorunluluğu da bulunmaz. Araç için alındığı şehir de kalma şartı bulunmaz. Bu tamamı ile araç sahibi olan vatandaşa kalmıştır.

Engelli Araç İthal Sistemi Nasıl İlerler?

Engelli araç ithali muafiyet kapmasında yapılır. Engelli araç alımı yapılırken bu araçların yurt dışından getirilmesi de mümkündür. Öncelikle E Devlet üzerinden engelli araç ithali sistemine başvurulması gerekir ve şartlar uygun görüldüğü taktirde araç getirilebilir. Bunun öncesinde araç getirilmeden, gümrük girişi yapılmadan kişinin engel durum ve oranına göre aracın özel tertibatının yapılmış olması gerekir. Bu şartlar sağlandığından başvuran vatandaşlar için yurt dışından engelli aracı ithali mümkündür.

Editör: TE Bilisim