İbrahim Seçkin Talaş / Ankara

AMERİKA’NIN Yunanistan ile 1990’da imzaladığı anlaşmayı güncelleme kararı alarak, Dedeağaç, Kavala, Larisa, Stefanovic ve Girit’e askeri üsler kurması, son dönemde yerli ve milli savunma sanayi kurarak adından söz ettiren Türkiye’de tartışmalara neden oluyor. Suriye’de YPG/PKK terör örgütünü kullanarak oluşturulmaya çalışılan terörist yapı, Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı operasyonlarıyla yerle yeksan edilirken, güneyden oluşturulmaya çalışılan terör çemberi, bu kez denizden deneniyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın “Türkiye’ye karşı ABD’nin desteğini aldık” açıklaması ve imzalanan Savunma ve İşbirliği Anlaşması, son dönemde F-35 uçak krizi, S 400 hava savunma sistemi nedeniyle gergin olan Türkiye-Amerika ilişkilerini daha da gerdi.

BOĞAZLARI DA ÇEVRELİYOR

Batılı güçlerin Suriye’de YPG/PKK terör örgütlerini kullanarak durdurmaya çalıştığı Türkiye’yi, bu kez denizden çevreleme girişimine uydurduğu kılıf ise, ‘Rusya’ya karşı’ ifadeleri oluşturuyor. İlk hedef Rusya olsa da yerli ve milli savunma sanayisini bağımsızlaştıran bir Türkiye’den rahatsızlık duydukları Dedeağaç’tan Girit’e kadar silahlandırılan adalara ses çıkarılmaması, verilmeyen F- 35 uçakları üzerinden belli ediliyor. Adalar Denizi’ne kurulan radar sistemi ve askeri üsler ve Çanakkale Boğazı’nı çevreleyen adaların da üs kurmak için Yunanistan’dan istenmesi tartışmalara neden oluyor.

ATİNA ANAHTARI TESLİM ETTİ

Yunan basınının yayımladığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e yönelik yazdığı 12 Ekim 2021 tarihli mektup da ABD’nin Yunanistan’a desteğinin bir göstergesi olarak kamuoyuna sunuldu. Diplomatik kaynaklar, mektupta yer alan “ABD’nin Yunanistan ana karası ya da adalarında eğitim ve operasyon yapabileceğine” ilişkin ifadenin, ABD’nin Yunanistan’ın adalardaki tam egemenlik hakkını ve adaların silahlandırılabilmesini ‘fiili’ olarak teyit ettiğini ileri sürdü.

KRİZDE SİLAHLANMA YARIŞINA GİRDİ

Yunanistan, ABD ile imzaladığı anlaşmadan birkaç hafta önce Fransa ile de bir anlaşma imzalamıştı.

Savunma ve Güvenlik alanlarında işbirliği içeren anlaşma Yunan parlamentosunda onaylanmıştı. Ayrıca son dönemde Türkiye’nin S/İHA filosuna karşı önlem olarak yorumlanan ve Fransa’dan alınan Rafale savaş uçağı filosunun yanı sıra yine denizlerde Türkiye’nin MİLGEM projelerine yönelik olduğu iddia edilen üç adet fırkateyn ve korvetten oluşan gemi alımı gerçekleştirmesi de Atina yönetimini Mavi Vatan korkusunun sardığını gösterdi.

TAHRİKLERE YANIT VERECEĞİZ

Son olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Yunanistan’ın yeni bir NAVTEX ile KKTC’nin yetki alanlarında araştırma faaliyeti yapmaya hazırlandığı yönündeki haberleri yansıdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, söz konusu iddialara ilişkin, “Hem Yunanistan hem GKRY Doğu Akdeniz'de gerginliği artıracak adımlar atıyor. Akdeniz’de kıta sahanlığımız araştırma gemileri gönderme çabaları devam ediyor. Biz bu tahriklere hem sahada hem masada yanıtlarını veriyoruz. Haklarımızın ihlaline de asla müsaade etmiyoruz” dedi.

OPERASYON HAZIRLIKLARI BAŞLADI

TÜRKİYE’YE yönelik batılı egemenlerin Suriye’de oynadığı oyun askeri operasyonlarla imha edilirken son dönemde huzur bölgelerine terör örgütü YPG/PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılar, bu bölgelerde yeni operasyon ihtiyacını da gözler önüne serdi. Bu kapsamda Güvenli Bölge tezi kapsamında terörist unsurların 30 kilometre derinlikten çıkarılması hedefl eniyor. TSK ve MİT bölgede olası operasyon için hazırlıklara başladı. Türkiye’nin çözülmesini istediği terör sorununun bertaraf edilmesi için ilk önce Roma’da yapılacak G-20 Liderler Zirvesi’nde diplomatik çözüm aranacak.

MİÇOTAKİS ÜLKEYİ PEŞKEŞ ÇEKTİ

ABD’NİN Ege ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ı kontrol ederek, bölgeyi kontrol etme girişiminin bir sonucu olan askeri üslerin artırılacağı da gelen haberler arasında yer alıyor. Yunanistan Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarında ABD için hazırlanan raporlarda, ABD’ye 22 bölge üs olarak önerildi. Atina yönetimi, 2026’ya kadar sürecek şekilde imzalanan Savunma ve İşbirliği Anlaşması ile Türkiye’ye karşı bir zafer olarak görüyor. Zira Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, anlaşmadan memnun olduğunu belirterek, “ABD, Yunanistan’a yönelik tehditlere birlikte karşı koyma yükümlülüğü altına giriyor” diyerek söz konusu anlaşmanın Türkiye’nin Mavi Vatan’ına karşı yapıldığını ilan etti.

MAVİ VATAN’DA KİLİT: HAVADAN KORUMA

EMEKLİ Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, son dönemde ABD’nin Yunanistan ile savunma, güvenlik alanlarında işbirliğini genişletmesini ve Adalar Denizi’nde üsler kurmasına ilişkin, “Anlaşmayı nasıl yaptılar? Liman onların, 5—6 bin dönümlük havaalanı onların hemen kuzeyindeki atış sahası var o da 5-6 bin dönüm. Oradan sonrası sarp arazi, zırhlı birlik geçemez. Denizde de hava gücü olmayınca Ege’de denizin at koşturması zor, Adalar’ı da silahlandırıyor. Önce bizi F35’le kestiler, şimdi de Yunan Hava Kuvvetlerini güçlendirdiler. Mavi Vatan’ı Deniz Kuvvetleri ile koruyamazsın sadece mutlaka tepesinde Hava Kuvvetleri olacak” dedi.

Editör: TE Bilisim