Dişteki lekelerin temizlenmesi için basit birçok yöntem bulunur. Elbette ki en önemli ve kesin çözüm bir uzman hekime başvurmaktan geçer. İlgili şikayet ile diş hekimine başvurulduğu taktirde diş lekeleri tedavi yöntemleri ile temizlenebilirdir. Bunun yanı ağıra dişçiye gitmek isteyen ya da erteleyen bireyler içinde kullanılacak birkaç yöntem vardır ve bunlar şu şekildedir:

  • Dişler fırçalandığı sırada diş fırçasına bir miktar karbonat döküp dişleri her fırçaladığında karbonat ile de fırçalamak diş lekelerini geçirmek için oldukça basit ve etkili bir yöntemdir.Karbonatın beyazlatma gücü herkes tarafından bilinir ve oldukça doğru bir bilgidir.
  • İlgili yerlerde internet sitelerinde kolaylıkla bulunabilecek diş beyazlatma çubukları, silgileri ve bantları bulunur.
  • Diş beyazlatma çubukları, dişçilerin kullandığı aletlerin görünüşlerine benzer ve bu kalem şeklinde ki fırça ile kullanım kılavuzunda bulunduğu gibi dişte leke olan bölgeye yavaşça uygulanarak diş aşındırılmadan lekelerin silinme ihtimali vardır.
  • Bir diğer yöntem olan diş silgileri dişlerin tamamına yavaşça aynı bir kağıt silermiş gibi uygulanır ve böylelikle içeceklerden oluşan (çay,kahve…) lekeleri kolaylıkla yok edilebilir
  • Diğer en çok bilinen yöntem ise diş bantları sayesinde lekelerden kurtulma yöntemidir. Bu bantlar internet siteleri ve eczanelerden kolaylıkla alınabilir.

Diş Lekeleri Neden Oluşur?

Dişteki lekelerin oluşumunun birçok farklı sebebi bulunur. Bazı faktörlere bağlı olarak dişlerde lekelenmeler meydana gelir ve ilerlemeden temizlenmediği taktirde kalıcı lekeler oluşabilir. Bu nedenle lekeler takip edilip oluştuğu taktirde engellenmelidir. Diş lekelerinin oluşum sebeplerinden bazıları şunlardır:

  • Diş lekelerinin oluşumunun en büyük sebebi düzenli sigara kullanımıdır. Sigara kullanan insanların %70’inden fazlasında belirli lekeler bulunur ve bu lekeler sadece diş fırçalama ile geçmez.
  • Çay tüketimi fazlalığı da diş lekesi oluşumuna sebep olabilir.
  • Kahve tüketimi de diş lekesi oluşumunun en etkili sebeplerinden biridir. Kafeinin diş lekeleri oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Diş fırçalamama ya da düzenli şiş fırçalama alışkanlığı bulunmaması sonucunda da diş lekeleri ortaya çıkabilir.
  • Bunların yanı sıra tüketilen gıdaların ve yanlış beslenmeninde diş lekesi oluşumuna yol açtığı gözlemlenmiştir.

Bazı lekeler için sadece leke giderici macun kullanılması yeterli olurken bazı lekelerde ise farklı yöntemler denenmek zorunda kalınır ve en etkili yol her zaman uzmanın dediğini yapmaktır. Uzman hekimiz önerdiği şekilde lekeler yok edilebilir ve ne yazık ki geç kalınmış dişler için ise her zaman bir çözüm bulunmayabilir.

Diş Lekesi Tedavisi Nasıldır?

Diş lekelerinin tedavi edilebilmesi için uzman hekimin önerdiği yöntemler uygulanmalıdır. Genel diş lekelerinin giderilebilmesi için öncelikle uzman tarafından bireye diş taşı temizliği ve yüzeysel diş temizliği uygulanır. Bunun devamında ise diş yüzeyini çöm aşındırmadan gerekli cihazlar ile diş yüzeyi üzerine sürülen krem ile temizleme işlemine devam edilir. Bu işlemlerin sonucunda diş lekelerinden arınmış olup kendi rengine dönecektir. İç lekeler için ise durum biraz farklıdır, dişin iç kısmında bulunan lekeler temizlemesi daha zor ve diş taşı oluşumuna daha yatkındırlar. Fırçalama şurasında birçok kişi özellikle diş içlerini fırçalamadığı için lekeler ve diş taşlarının diş içlerinde oluşumları daha kolay ve çoktur. Bu lekelerin giderilmesi içinde uzman hekimden yardım alınmalı ve önerdiği şekilde diş fırçalama işlemine devam edilmelidir.

Diş Lekesi Temizletme Fiyatları Ne Kadardır?

Diş lekelerinin tedavi edilmesi için devlet hastanelerinde herhangi bir ücret talep edilmez. Devlet hastanelerine başvuran bireylerin diş temizlikleri ve leke tedavileri tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilir. Özel hastanelerde ise durum farklıdır ve her hastanenin fiyatları oldukça değişiklik gösterir. Genel olarak diş lekesi temizleme için bir fiyat verilecek olursa, özel hastaneler için bu fiyatlar 400 TL ile 750 TL arasında değişiklik gösterdikleri görülebilir. Bu yüzden gidilecek ilgili hastane aranarak diş temizletme fiyatları öğrenilebilir ve gerekiyorsa hastane tercihi de buna göre yapılır. İlgili hastaneden güncel fiyat bilgisi paylaşıldığı taktirde herhangi bir aksama yaşanmadan tedaviye başlanabilir.

Diş Lekesi Oluşumu Nasıl Engellenebilir?

Diş lekelerinin oluşumunun engellenmesi için, diş lekeleri oluşumunu etkileyenfaktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bu faktörlerden sigara kullanılmaması, kahve tüketimi azaltılması, düzenli diş fırçalamak, doğru diş macunu seçimi , yapay renklendirdiği boyalar içeren gıdalar gibi birçok uzak durulması gereken faktör vardır ve bunlar her zaman kusursuz yapılmasa dahi dikkat edildiğinde diş lekelerinin oluşumları büyük ölçüde azalmış olacaktır.

Editör: TE Bilisim