Orta Doğu’nun kiralık katili Muhammed Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki faaliyetlerinin durdurulmasının ardından kendisine yeni adres arıyor. Daha önce Mısır’a yerleşme talebi Kahire rejimi tarafından reddedilen Dahlan, sosyal medyadan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye övgüler düzdü.

ÖVGÜDE SINIR TANIMADI

Sisi için “Ekselansları” ifadesini kullanması dikkat çeken Dahlan, “Ekselansları Cumhurbaşkanı Sisi’nin ülkede olağanüstü halin uzatılmasını iptal etme kararı vesilesiyle Mısır Arap Cumhuriyeti’ndeki kardeşlere en içten tebriklerimi sunuyorum” dedi. Mısır’ın teröre karşı kararlı bir mücadele sergilediğini öne süren Dahlan, Sisi’nin “Güvenli vaha” sözüne atıfta bulunarak, “Mısır, bir istikrar ve güvenlik vahası haline gelmiştir” ifadelerini kullandı. Sisi’nin “Çelik gibi bir iradeyle” kalkınma ve refah yürüyüşünü sürdürdüğünü öne süren Dahlan, şunları kaydetti: “Mısır, uluslararası sahnede seçkin bir varlık kaydederek ve kendisini bölgede ağır bir ağırlığı olan lider bir ülke olarak konumlandırarak muhteşem çağlarından birinde yaşıyor.

SİSİ OHAL’İ KALDIRDI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkede 4 yıldan uzun süredir uygulanan olağanüstü halin (OHAL) kaldırılmasına karar verdi. Ülkede OHAL, 12 Temmuz’da 17. kez 3 aylığına uzatılmıştı. 24 Temmuz’dan bu yana yürürlükte olan OHAL’in yeniden uzatılması bekleniyordu. Sisi’nin yaptığı açıklamada, Mısır, vefalı halkı sayesinde artık bölgede güvenlik ve istikrar vahası haline geldi” şeklindeki ifadeleri dikkati çekerken, OHAL’in kaldırılma kararının Sudan’daki darbenin hemen ertesinde gelmesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Zira, Sudan’da yönetime el koyan generallerin Mısır’ın yanı sıra Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkeleriyle çok güçlü bağları var. Söz konusu ülkelerin, darbeyi eleştirmekten ziyade sükunet çağrısında bulunmayı tercih etmesi de gözlerden kaçmadı.

SIĞINMA TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

BAE’deki faaliyetlerinin dondurulmasıyla ev hapsine alınan Dahlan’ın medya ile iletişim bağları da ikinci bir emre kadar kısıtlanmış Abu Dabi yönetiminden habersiz herhangi bir faaliyete girmemesi gerektiği istenmişti. Mısır’da Sudan’daki darbe ile aynı güne denk gelen OHAL’in kaldırılmasıyla birlikte Dahlan da bir ayı aşkın süren sessizliğini bozmuş oldu. El Kuds Arabi Gazetesi geçen ay yayınladığı haberinde Dahlan’ın BAE’deki Reform Akımı hareketini Mısır’a taşımak istediğini öne sürmüştü Gazete söz konusu talebinm Kahire yönetimi tarafından reddedildiğini yazmış, Dahlan’ın Mısır üzerinden Hamas kontrolündeki Gazze’ye sızma planları yaptığını vurgulamıştı.

Editör: TE Bilisim