ATV'nin çarşamba akşamları milyonları ekrana kilitleyen Osmanlı dizisi izlenme rekorları kırarken dizide konu edilen tarihi olayların gerçek yüzü sık sık merak edilmekte. Osmanlı'nın kuruluş yıllarında gerçekleşen önemli olayları ekrana taşıyan Kuruluş (Diriliş) Osman'da Rabia Bala Hatun'un karnından kılıç darbesi aldığı ve yardım istediği görüntülerin ardından vatandaşlar tarihte Rabia Bala Hatun'un ölümü nasıl oldu, Bala Hatun nasıl öldü gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Bu bağlamda tarihi kaynaklarda yer alan bilgileri kısaca haberimizde derledik. Peki, Bala Hatun ne zaman öldü, nasıl öldü? Tarihte Osman Bey'in eşi Rabia Bala Hatun'un hayatı ve ölümü hakkında merak edilenler yazımızda.

Bala Hatun ne zaman öldü, nasıl öldü? Tarihte Osman Bey'in eşi Rabia Bala Hatun'un hayatı ve ölümü

Tarihte Rabia Bala Hatun'un hayatı, ölümü, çocukları, Osman Gazi ile evliliği sık sık merak edilmektedir.

Rabia Bala Hatun, Osman Bey'İn akıl hocası Şeyh Edebali'nin kızıdır. Aynı zamanda Osman Bey'in oğlu Alaaddin Paşa'nın da annesidir.

Tarihi kaynaklarda Rabia Hatun'un ne zaman doğduğuna dair bilgi bulunmamakla beraber, 1324 yılı Ocak ayında vefat ettiği belirtilmektedir. 

Rabia Bala Hatun’un mezarı, babası Şeyh Edebali’nin Bilecik’te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır.

Bala Hatun Osman Bey'in ikinci eşidir. 

Osman Gazi ilk evliliğini 1280 yılında, Orhan Gazi’nin annesi olan ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey’in kızı Malhun Hatun ile, ikinci evliliğini ise 1289 yılı civarlarında Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile yapmış ve bu evlilik ile daha fazla nüfuz kazanmıştır.

Kuruluş Osman dizisinde Bala Hatun karakterini, başarılı oyuncu Özge Törer canlandırmaktadır.

Editör: TE Bilisim