Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis’teki grup toplantısında partililere hitap etti. Erdoğan’ın gündeminde Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesinin 2 yıl uzatılmasına dair TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ve tezkereye “hayır” diyen CHP vardı. Mehmetçik'e Suriye ve Irak'a sınır operasyon yetkisi veren tezkereye AK Parti, MHP ve İyi Parti “evet” derken, hayır diyeceği önceden belli olan HDP'nin yanı sıra CHP'nin de “hayır” demesi tepkilere yol açmıştı.

“BARİ BELLİ ETMEYİN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin HDP elinde oyuncak olduğunu ve bu duruma tüm CHP'liler adına üzüldüğünü vurgulayarak "Türkiye'yi Suriye'den dışlamak isteyenlerin kullandığı ne kadar argüman, sergilediği ne kadar çirkeflik varsa hepsini güya soru haline getirip önümüze koyuyorlar. Tamam, biz kimin kılıcını çaldığınızı biliyoruz. Siz kendinizi bu kadar belli etmeyin bari.” Tepkisini gösterdi.

“HDP’YE BİAT ETTİLER”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’deki tavır değişikliğine ise “Hiç şüphesiz siz burada asıl önemli olan ülkemizin en büyük ikinci partisi durumundaki CHP'nin terör örgütünün oyuncağı HDP'ye teslim olması, HDP'ye biat etmesi, HDP'ye boyun eğmesidir. Yazık hem demokrasi adına hem milli güvenliğimiz adına ne kadar üzüntü verici ne kadar hazin bir tablo... Kendilerine 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diyenlerin, onlara 'Mustafa Kemal'in itleri' diyerek hakaret edenlerin dümen suyuna girdiğini görmek bizim bile ağrımıza gidiyor” sözleriyle dikkat çekti.

“HDP’NİN EMİR ERİ”

“Türk Silahlı Kuvvetleri'nin muharip gücünün tamamının profesyonel askerlerden oluştuğunu bilmeyecek, sınır ötesi harekâtların sokaktan toplanan rastgele kişilerle yapıldığını sanacak cahil bir tiple karşı karşıyayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bizim Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanı olduğumuz doğrudur. Asıl sorulması gereken soru; Kılıçdaroğlu'nun nasıl olup, HDP'nin emir eri konumuna geldiğidir” tepkisini gösterdi.

‘Gıdaya erişim imtiyaz değil haktır’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı 8. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansına videomesaj gönderdi. Erdoğan "Gıdaya erişim imtiyaz değil haktır" vurgusu yaptığı mesajında “BM raporları dünyada açlık çeken kişi sayısının geçen yıla göre yükseldiğini ortaya koyuyor yetersiz beslenenlerin sayısında da artış yaşanmaktadır. Bir tarafta 810 milyon insan temel maddelere ulaşmazken diğer taraftan büyük sermaye sahipleri bir kaç dakikalık uzay seyahati için milyonlarca doları harcamaktadır. Yeterli gıdaya erişim imtiyaz değil, herkes için haktır. İslam ülkeleri olarak sadece ekonomik anlamda da stratejik anlamda da kalkınmış bir tarım sektörüne ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

‘BEN TAARRUZDAYIM’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 büyükelçinin geri adım atmasını, 'Erdoğan geri adım attı' diye çarpıtan ABD medyasına sert sözlerle tepki gösterdi. Erdoğan "Ben nasıl geri adım attım? Ben taarruzdayım. Benim kitabımda geri adım atmak yok." dedi.

Günübirlik Azerbaycan'a giden ve orada Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşüp Fuzuli Havalimanı'nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda uçakta, gazetecilerin sorularını cevapladı. Büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi'ne harfiyen uymaları gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye gibi böyle kadim bir tarihe sahip olan bu ülkede görev yapan büyükelçi neyin nereye varacağını çok iyi bilmesi lazım. Eğer bunu bilmiyorsa Viyana Sözleşmesinin 41’inci maddesini onlara hatırlatmış olduk. Olay bu kadar basit" ifadelerini kullandı.

“KAPIDAN İÇERİ SOKMAM”

Erdoğan, büyükelçilerin skandal Osman Kavala çağrısına gösterdiği tepkiyi eleştiren CHP’li Ünal Çeviköz de ateş püskürdü: “Bunlardan biri de geçmişte Bakü’de büyükelçi olarak görev yapmıştı, şimdi CHP’de güya siyaset yapıyor. İlham Bey’le konuşurken o bile “Ben bu adamı bir daha bu kapıdan içeri sokmam” dedi. Çünkü Azerbaycan’a da ihanet etti.” ifadelerini kullandı.

“İRAN AKLISELİM HAREKET ETSİN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’ın son dönemde Azerbaycan’ı suçlayıcı tavrı ve sınırdaki gerilime ilişkin ise “İlham Bey kararlı bir duruş içerisinde ve o kararlı duruşundan da herhangi bir taviz vermiyor. Dedi ki "Bizim İsrail'e yönelik verilmiş bir tavizimiz yok. Biz İsrail'le her türlü mal mübadelesi içerisinde adım atabiliriz. Farklı ülkelerle nasıl adım atıyorsak, burada da aynı şekilde İsrail'le bu tür ilişkilerimiz vardır ve bundan sonra da olacaktır." Bu konularda da ülkeler birbirlerinin karar mekanizmalarını etkilememeli, etkileyemez. Temennimiz odur ki İran da burada aklıselim ile hareket ederse İran ve Azerbaycan arasında herhangi bir sıkıntı yaşanmamış olsun” değerlendirmesini yaptı.

F-16 VE F-35 MESAJI

Roma'nın gündemi ile Glasgow'un gündemi şu anda değişmiş gibi gözüküyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu görüşmede de tabi ki en önemli maddemiz; malum bizim F-35 konumuz var. F-35'le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yapmış olduğumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabi ki bunun bize geri ödeme planının nasıl olacağını kendileriyle görüşmemiz gerekecek. Bize gelen bilgi, bunlarla bu işi ödeme gibi bir plan olduğu yönünde. Bu doğru mudur, değil midir; bunları kendilerinden öğreneceğiz. En üst düzeyde de bunu tabi benim Sayın Biden ile konuşmam isabetli olacaktır. Eğer böyleyse ona göre bir anlaşma yoluna gitmiş olacağız” diye konuştu.

‘Bunların cibilliyeti böyle’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a son zamanlarda özellikle TÜGVA, TÜRGEV ve ENSAR gibi yerli ve milli kurumların saldırıların artması soruldu. Erdoğan “Diyelim ki TÜGVA 10 yıllık bir anlaşmayla adadaki bu yeri kiralamış. Anlaşma 10 yıllık bir süre tanıdığı halde daha üçüncü yıldayken kalkıp bunların kiraladıkları yeri zabıtalarla basıp oradan bütün demirbaş eşyalarına varıncaya kadar hepsini dışarı atma gayretleri bir defa bunların tıynetini göstermektedir, bunların cibilliyetini göstermektedir. Aynı şey TÜRGEV için geçerli, aynı şey ENSAR için geçerli. Her türlü iftirayı attılar, her türlü yalan dolanı söylediler. Eğer bunlarda hukuka saygı olsa, zaten böyle bir adımı da atmazlar, atamazlar” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim