Ekim işlemi yapılacak saksıya yeteri miktarda toprak dökülmeli ve toprak nemlendirilmelidir. Nemlendirilen toprakta 2-3 cm arası tohum ekmek için yeterli bir derinliktir ve 2-3 cm arasında toprağın içerisine domates tohumları yerleştirilir. Bu işlem sonrasında domates tohum ekim işlemi bitmiş olur ve düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Ekim işlemi bitirilen domates tohumlarının fide haline dönüşmesi için yaklaşık 15-20 gün geçmesi gerekir. Domates ekimi yapılan saksı serin ve rüzgarsız bir ortamda tutulmalıdır.

Domates Tohumu Hangi Aylarda Ekilmeli?

Domates tohumu için en uygun zamanlar ilkbahar aylarıdır. Bu aylardan en uygun görülenler ise mart, nisan aylarıdır. Domates yaz ayı sebzesi olduğu için ilkbahar ve yaz aylarında ekilen domatesler tamamen organik ve oldukça lezzetli olacaklardır. İlkbahar ve yaz aylarında ekilen ve yetiştirilen domates tohumlarından her zaman daha çok verim alınmaktadır. Ne kadar doğru bir zaman da ve doğru bir ekim yapılırsa o kadar kaliteli domateslere sahip olunabilir ve evde ve ya uygun ortamda dikilen domatesler tamamen organik olur.

Domates Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Domates tohumlarının çeşitleri oldukça çoktur.  Domateslerin içerisinde bulunan sağlığa yararlı çok fazla etken madde bulunur. Domateslerin faydalı olması için tamamen doğal üretim ve katkı maddesiz olmaları gerekir. Domates çeşitliliğinin genel de her damak tadına uygun çeşitleri bulunur ve doğal domates olup olmadığı genellikle tadından anlaşılabilir. Bu domates çeşitlerinden bazı şu şekildedir:

  • Çeri domates.
  • Üzüm domates.
  • Roma domatesi, İtalyan erik domatesi olarak da bilinir.
  • Biftek domates.
  • Bahçe domatesi.
  • Asma domates.
  • Yeşil domates.

Bu ve bu türlerinde dışında da bulunan domates türleri mevcuttur; fakat en bilinen türler ve en çok tüketimi tercih edilen domates türleri bunlardır. Bu türlerin domates tohum çeşitlerini bulmakta oldukça kolaydır.

Domatesten Tohum Elde Edilir Mi?

Domatesten tohum alabilmek mümkündür. Tek koşul ise tohum elde edilecek domatesin oldukça olgunlaşmış olması gerekir. Olgunlaşma işlemini tamamen tamamlayan bir domatesten tohum elde edebilmek için öncelikle domates güzelce temizlenmelidir. Ve daha sonrasında gerekli steril ortam oluşturulmalı ve domates kesinlikle ıslanmamalıdır. Yoksa tohumlar hastalanır ve istenilen verim alınamaz. Daha sonrasında domates ortadan kesilmelidir. Bir bıçak yardımı ile tohumlar çıkarılır ve üzerine peçete örtülerek hava akışı sağlanırken mikroplardan korunur. Bu bekleme sırasında tohumlar üzerinde küflenme meydana gelebilir bu oldukça normaldir. Küfler kaşık yardımı ile temizlenir ve daha sonrasında ise tohumlar kurumaya bırakılır.

Domates Tohum Satış Fiyatları Ne Kadardır?

Domates tohumlarının piyasa ücretleri oldukça farklılık gösterirler. Bu farklılıkların sebepleri tamamen organik domates tohumları olmasından, sera domates tohum olmasından, miktarına kadar birçok konu sebebiyle değişken fiyatlara sahiptir. Piyasa da marketlerde bulunan domates tohumları 10-50 TL arasında değişkenlik gösterirken. Bu fiyatlar doğal köy ürünleri satan yerlerde çok daha artış gösterir. Bu artışlarda ise ortalama 1 kg domates tohumu için 100-800 TL istenilebilir. Domates tohumlarının fiyatları genellikle yetiştirilme şartlarına ve bakımlarına göre değişiklik gösterir. Ne kadar doğal ve ne kadar iyi bakılmış bir domates tohumu alınacak iğse fiyatlarda o kadar artışta olacaktır.

Editör: TE Bilisim