Ömer Özkizilcik - Kutluhan Görücü / Analiz (SETA)

Terör örgütü DEAŞ ve El-Kaide’den ötürü Suriye’de bombalı araç saldırıların kullanımı bilinen bir uygulamadır, fakat terör örgütü YPG’nin bombalı araç saldırıları metodoloji ve stratejik hedef olarak farklılaşmaktadır. Terör örgütü  PKK’nın bombalı araç ve intihar saldırıların kullanımı noktasında uzun bir geçmişi bulunmaktadır. Türkiye’nin terörle mücadelesi hakkında yayınlanan yayınlarda PKK’nın bu tarz eylemleri hakkında detaylı bilgi bulunmaktadır. Ancak YPG militanı Arin Mirkan ve Avesta Habur’un intihar saldırıları PKK/YPG için değişimi simgeleyen önemli olaylardır. PKK’nın Türkiye’de veya herhangi başka bir yerde Arin Mirkan’ın intihar saldırısından önceki en son intihar saldırısı 9 Eylül 2012 tarihinde gerçekleşmiştir. Mirkan’ın eylemi sonrasında PKK tekrar intihar saldırıları ve bombalı araç saldırıları kullanmaya başlamıştır.

"Terör örgütü YPG/PKK, saldırılarında 177 kez sivilleri hedef aldı"

Bu rapor Arin Mirkan’ın intihar saldırısı ile Avesta Habur’un intihar saldırıları arasında PKK tarafından Türkiye’de düzenlenen 26 intihar saldırısı ve 51 bombalı araç saldırısını ve Avesta Habur’un intihar saldırısı sonrasında, YPG’nin Suriye Geçici Hükümeti tarafından kontrol edilen bölgelerde gerçekleştirdiği 192 bombalı araç saldırısını ele almaktadır. Terör örgütü YPG’nin gerçekleştirdiği 192 bombalı araç saldırısının 177'sinde siviller hedef alınmıştır, 372 kişi hayatını kaybetmiş ve 1,287 kişi de yaralanmıştır. Saldırılar sonucunda hayatını kaybeden veya yaralanan kişi sayıları saldırıdan saldırıya değişmektedir ve saldırı yerindeki nüfus yoğunluğu, saldırı zamanı ve saldırı yerine göre değişmektedir. 2020 Nisan ayında gerçekleşen bombalı araç saldırılarda bir ayda en çok kişi hayatını kaybetmiştir (42) ve 2020 Temmuz’da gerçekleşen bombalı araç saldırılarında bir ayda en çok kişi yaralanmıştır (155). En çok bombalı araç saldırısının gerçekleştiği ayda 24 kişi hayatını kaybetmiş ve 116 kişi yaralanmıştır. Düzenlenen bombalı araç saldırıları arasında 25 tanesi ya Özgür Suriye Polisi veya Suriye Milli Ordusu tarafından kimseye zarar vermeden imha edilmiş veya ‘sadece’ maddi hasara yol açmıştır.

" Uluslararası medya, terör örgütünün saldırılarını görmezden geliyor"

Bu kabul edilemez terör eylemleri uluslararası medya tarafından görmezden gelindiği gibi, YPG’ye destek veren ülkelerin de göz yumduğu görülmektedir. Diğer yandan bazı medya organları ve resmi açıklamalar sivillerin ölmesine yol açan bu saldırı biçimini kınamakta, fakat sorumluların ismini anmamaktadır.

Bombalı araç saldırıları YPG’nin Türk Silahlı Kuvvetlerin ve Suriye Milli Ordusu tarafından düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı sonrasında kararlaştırılmış bir stratejisidir. YPG tarafından iddia edilen topraksal alan ile saldırıların gerçekleştiği bölgeler ve gerçekleşme biçimi YPG’nin bu saldırılardaki dahlini göstermektedir. DEAŞ gibi diğer olağan şüpheliler saldırılarını üstlenmektedirler, fakat sözkonusu saldırıları üstlenmemişlerdir. Ayrıca DEAŞ bu saldırıların arkasında olsa, benzer saldırılar İdlib veya rejim tarafından kontrol edilen bölgelerde de yaşanıyor olurdu.

Dahası, yoğun sıklıkta gerçekleştirilecek saldırılar DEAŞ’ın sahip olmadığı bir kapasiteyi gerektirmektedir. Örgüt büyük oranda yeraltına çekilirken, YPG ise geniş toprak parçalarını kontrol etmekte ve yeterli araçlara sahip olmaktadır. PKK ve YPG’nin bombalı araç ve intihar saldırı hususlarındaki tarih ve tecrübeleri göz önüne alındığında ve bombalı araçların birçoğunun YPG bölgelerinde geldiği düşünüldüğünde, YPG’nin dahli reddedilemezdir.

YPG’nin terör kampanyasının stratejisi kaos ve düzensizlik oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu şekilde, YPG şu hedefleri ortaya koymuştur: (1) Suriye Geçici Hükümetini daha sert güvenlik önlemleri almaya zorlamak suretiyle halkı hükümetten uzaklaştırmak; (2) Suriye’nin kuzeyinde, Irak’tan Akdeniz’e kadar uzanacak Marksist Kürtçü bir devletçiğin oluşum hayalini sürdürmek için Suriyelilerin ülkelerine dönmelerinin önüne geçmek; (3) kendi kontrolündeki bölgelerin Suriye Geçici Hükümeti kontrolündeki bölgelerden daha güvenli olduğu yönünde bir algı oluşturmak.

"Medya, YPG’yi terör kampanyasını sürdürme hususunda teşvik etmektedir"

Son olarak, YPG uluslararası imajına oldukça önem veren bir örgüt olarak propagandasında özellikle uluslararası medyayı hedef almaktadır. Bombalı araç saldırılarının medyada yansıtılmasında isimlerin kullanılmaması ve medyanın ilgili konu hakkındaki bilgisizliği, YPG’yi terör kampanyasını sürdürme hususunda teşvik etmektedir. Uluslararası medya sorumluluk almalıdır. Medyanın olayları tasvir şekli, YPG’yi terör kampanyasını sürdürmekten caydırabilir ve bu şekilde masum sivillerin hayatlarının kurtulmasını sağlayabilir.

Editör: TE Bilisim