Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesine izin veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin süresi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile birlikte 30 Ekim 2021’den itibaren 2 yıl daha uzatıldı. Türkiye’nin aldığı karar sonrası Suriye ve Irak’tan gelen haberler dikkat çekti.

ABD’DEN YENİ OLUŞUM

ABD sözde “DEAŞ’ın canlanmasını önlemek” gerekçesiyle Suriye’de sınır muhafız birlikleri kurma planını devreye soktu. Rakka ve Deyrizor’daki Arap aşiretleri ile terör örgütü YPG elebaşı Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin’i bir araya getiren ABD, Arap aşiretleri ikna etti. YPG/PKK’nın paravan isim olarak kullandığı “SDG”nin çatısı altında kurulan yeni silahlı gruba “El Cezire Muhafızları” adı verildi. Yaklaşık 7 bin kişiden oluşan yeni terör oluşumuna adam başı 230 dolar maaş bağlandığı bildirildi. Suriye PKK’sı altında yapılanan yeni terör grubu 2 haftalık silahlı eğitimin ardından Suriye’nin Irak sınırında konuşlandırıldı.

DEAŞ HABERLERİ ARTTI

Söz konusu gelişmelerin ardından terör örgütü DEAŞ’a yönelik haberlerin artması ise dikkat çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump’ın “Tamamen bitti” dediği terör örgütü DEAŞ’ın Irak’ın Diyala kentinde eylem yaptığı terör saldırısında 14 kişinin öldüğü açıklandı.

HASEKE’DE İSYAN

Irak’taki terör saldırısının hemen ardından Suriye’de YPG/PKK’nın işgali altındaki Haseke’de terör örgütü DEAŞ’a mensup yabancı uyruklu teröristlerin tutulduğu Sanayi Hapishanesinde isyan çıktığı haberi geldi. Terör örgütü YPG/PKK isyanı bastırmak için hapishanesinin çevresine destek sevkiyatı yaptı. ABD helikopterleri, isyanı bastırmak için karadan operasyon düzenleyen YPG/PKK’lı teröristlere aydınlatıcı fişekler atarak havadan destek verdi.

TÜRKİYE OPERASYONA HAZIRLANIYOR

Öte yandan tezkerenin meclisten geçmesinin ardından operasyon hazırlıklarına hız verildi. İddialara göre Suriye’nin kuzeyine yüzlerce asker gönderildi. İsmi açıklanmayan kaynaklara göre, Türkiye, Azez yakınlarındaki Menagh Hava Üssü’nün kontrol etmek istiyor. Türkiye’nin bir diğer hedefi ise Ayn el Arab’ı (Kobani) terörden temizlemek.

ABD’NİN EZBERİ HAZIR

Türkiye’nin operasyon hazırlığına paralel olarak terör örgütü DEAŞ’ın saldırı haberlerinin artması, “Türkiye’nin Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı harekatlarına ‘DEAŞ’a karşı mücadele eden DSG’yi zayıflatıyor’ argümanı ile  karşı çıkan ABD aynı ezberi tekrar etmeye hazırlanıyor” yorumlarını da beraberinde getirdi.  “DEAŞ’ın yeniden canlanması ve DEAŞ üzerinden PKK’ya meşruiyet aranmasının yanı sıra Türkiye’nin Suriye PKK’sına yönelik operasyonlara DEAŞ üzerinden tepki” kampanyasının Trump döneminde görevden alınan ve PKK’ya olan tutkusuyla bilinen Brett McGurk’ün Joe Biden tarafından yeniden ve daha geniş yetkilerle görevlendirilmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim