Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında merakla beklenen ikinci yüz yüze görüşme 2 Kasım'da Glasgow'da yapılacak. İki lider, başta F-35 krizi olmak üzere Suriye meselesi, Doğu Akdeniz'deki son durum, Afganistan'ın geleceği, terörle mücadele ve ekonomik, askeri ve siyasi ilişkileri ele alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin F-35'ler için yaptığı 1.4 milyar dolarlık ödemeyi gündeme getirecek. Erdoğan'ın muhatabına, uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini hatırlatması bekleniyor. Liderler, bu konuda bir süredir Milli Savunma Bakanlığı ve Pentagon arasında devam eden teknik görüşmelerin ayrıntılarını masaya yatıracak. Söz konusu çalışmalar ekseninde iki liderin bir yol haritası oluşturmaları beklentiler arasında.

ÜÇ SEÇENEK MASADA

Türkiye, sorunun çözümünde ABD'ye, "Türkiye'nin F-35 programına geri alınması, satın alınan 4 uçağın verilmesi ya da F-35'ler için ödenen 1.4 milyar doların iadesi" olmak üzere üç seçenek sundu. İlk iki seçeneğe ABD'nin yanaşmadığı belirtiliyor. Bu doğrultuda para iadesinin nasıl sağlanacağı konusu masada olacak. Bu konuda da aralarında F-16 alım ve modernizasyon teklifinin de yer aldığı Türkiye'nin seçenek önerileri Milli Savunma Bakanlığı kanalıyla ABD'ye iletildi.

RUSLARLA GÖRÜŞÜRÜZ

Erdoğan ile Biden iki ülke savunma bakanlıkları nezdindeki çalışmalar doğrultusunda F-35'lerle ilgili geri ödeme planının ayrıntılarını ve F-16 modernizasyonuna ilişkin teklifi de değerlendirecek. Bu konuda bir yol haritasının oluşması bekleniyor. Eğer buradan sonuç çıkmazsa Türkiye yönünü Rusya'ya çevirecek.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ

Editör: TE Bilisim