Bu uygulama dışında diğer bir öğrenme şansı ile Windows+R kombinasyonu ile gerçekleştirilir. Bu kombinasyon sayesinde bilgisayarın DirectX tanı aracı çalıştırılarak ekran sekmesinden ekran kartı modeli öğrenilebilir olmuştur. Başka bir yol ise bilgisayarın aygıt yöneticisi bölümünden ekran kartı bilgilerini öğrenme seçeneğidir. Masaüstünden bu bilgisayar kısmına geçilerek kolaylık ile aygıt yönetimine geçiş yapılır ve bu sayede görüntü bağdaştırıcılarından mevcut olan ekran kartı öğrenilebilir olmuştur.

Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartları bilgisayarların en önemli parçalarından birisidir. Ekran kartı ve aynı zamanda grafik kartı olarak da bilinen bu kart bilgisayarda ki görüntünün monitöre aktarılmasını sağlar. Sistem yükseltilebilmesi için ekran kartının da yükseltilmesi gerekir. Çoğu kullanıcı bu yüzden ekran kartının modelini merak eder. Ekran kartlarının modeli ne kadar yüksek olursa görüntü kaliteside bununla aynı orantı da olarak yüksek kaliteli bir şekilde görüntü verecektir. Bu sebeple ekran kartlarının kullanılacak bilgisayara uygun olarak uzman kişiler tarafından seçilmesi bilgisayarın ve ekran kartının daha uzun ömürlü olmasına fayda sağlayacaktır.

Ekran Kartı Nasıl Seçilmelidir?

Ekran kartının seçilmesinde ki en önemli etken bilgisayarın ne amaçlı olarak kullanılacağının belirlenmesidir. Ne sebeple kullanılacağı belirlenen bilgisayarlar için ekran kartı seçimi de daha kolay olacaktır. Örnek olarak bilgisayar çok fazla oyun amaçlı kullanılıyor ise yüksek model ekran kartlarının kullanılması daha sağlıklı olacaktır; fakat ekran kartının yüksek olması tek gereken değildir. Eğer ki ekran kartı modeli yüksek olur fakat bilgisayar modeli düşük olur ise yine de görüntü sağlıklı ve yüksek olmayacaktır. Bu sebeple ekran kartı yüksek model kullanılmak isteniyor ise bilgisayar modeli de aynı standartta yüksek olmalıdır. Daha düşük standartta bilgisayarlarda ise bilgisayara uygun daha düşük bir ekran kartı modeli seçilmesi gerekir.

Ekran Kartları Kaç GB Olur?

Ekran kartlarının GB’ları her ekran kartında farklılık gösterir. Bu ekran kartları temin edilirken bilgisayar kullanımına uygun GB seçilmelidir ki böylece görüntüler de eksiklikler yaşanmasın. Genellikle bilgisayarların daha sağlıklı çalışması için 2 GB belleğe sahip olan kartlara yönelmek daha sağlıklı olacaktır. Bilgisayarlar kullanımının en önemli etkenine karar vererek ekran kartı GB belleği seçilmelidir. En üst segmentlerde olunması istenen görüntü kalitesi için 8 GB bellekte ki ekran kartlarının seçilmesi önerilir. 8 GB bellekteki ekran kartları en uç segmentlerde ki kartlardandır. Ekran kartlarının GB’ları değiştiği gibi modele bağlı olarak hızları da değişkenlik gösteriyor. Düşük modellerde ki görüntüler daha yavaş çalışırken yüksek modeller de ise görüntü kalitesi oldukça artar. Bu sebeple GB seçimi ne kadar önemli ise ekran kartı model seçimi de o kadar önemli olmaktadır. En sağlıklı ekran kartı ve modeli seçimi bilgisayara göre uzman kişilere danışılarak seçilmelidir.

Türkiye’ de Ekran Kartı Üretimi Neden Durdu?

Türkiye’de ekran kartlarının üretimlerinin durdurulma sebepleri arasındaki en etken sebep fabrikaların bu kapasiteyi kaldırmamasından kaynaklandı. Fabrikalar gereken kapasiteyi sağlayamadıkları taktirde ekran kartı üretimi durduruldu. Pandemi sebebi ile de üretimlerde yavaşlama olduğu için bellek üretimleri sıkıntıya girdi. Bu sebeple ekran kartı stoklarında büyük sorunlar yaşanmaya başlandı ve bu sorunların devamında ise ekran kartı üretimi durduruldu. Aynı anda çok fazla donanıma eklenmesi gereken ekran kartlarının yetimeme sebebiyle stoklar hızlı tükenmeye başladı ve üretime devam edilemedi.

Editör: TE Bilisim