İmara aykırı veya kural ihlali yapan bina veya yapıların, imar barışını kullanarak Yapı Kayıt Belgesi’ni alması ve cezalardan kaçınması mümkündür. Yapı Kayıt Belgesi’ni alabilmek için öncelikle bu belge için bir başvuruda bulunulması gereklidir. Bu başvuru için formu, birkaç farklı şekilde doldurabilirsiniz.

İmar Barışı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İmar barışına başvurarak Yapı Kayıt Belgesi’ni almak için ilk adımınızı atabilirsiniz. Yapı Kayıt Belgesi’ni alabilmek için, bu başvurunuzun olumlu bir geri dönüşe sahip olması gereklidir. Bu belgeyi alabilmek için ise Yapı Kayıt Belgesi başvuru formuna iki şekilde ulaşabilirsiniz. Bu yöntemlerden ilki, e- Devlet sistemi üzerinden formun ismini aratarak belgeyi tamamlamasıdır. İkinci yöntem de ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilen yerlere başvurabilir, formunuzu şubelere giderek doldurabilirsiniz.

İmar Barışı Başvuru Süreci Nasıl İşler?

İmar barışından yararlanmak isteyenler, formu doldurduktan sonra olumlu dönüş almayı beklemelidirler. Eğer başvurunuz onaylanırsa, başvuru formunda iletmiş olduğunuz irtibat numaranız aracılığıyla bakanlık tarafından sizinle iletişime geçilir. Başvuruyu yapan kişiye, içerisinde yapı kayıt belgesi ücretinin ve paranın yatırılması gereken banka hesabı bilgilerinin de bulunduğu bir kısa mesaj gönderilir. Paranın yatırılması gereken süre bilgilerinin de bulunduğu bu mesaja göre hareket ederek ücreti yatırabilirsiniz. İmar barışı ücretleri, başvuruyu yapan kişiye ve başvurunun yapılma sebebi olan yapıya göre değişiklik gösterir. Beyan edilen büyüklükten farklı bir yapı ile karşılaşması durumunda işleminiz onaylanmayacağı gibi hakkınızda işlem de başlatılabilir. İşleminizin hatasız tamamlanması sonucu belgeniz e-Devlet üzerinden işleme koyulur.

İmar Barışı Ödemesi Anlaşmalı Bankalar

İmar affından faydalanarak Yapı Kayıt Belgesi’ni almak isteyenlerin başvurunun ardından, kendi başvurularına göre belirlenmiş tutarı, anlaşmalı olan bankalara yatırması gereklidir. Başvurunun ardından gelen kısa mesaj ile verilen numarayla para yatırma işlemi mesai saatleri boyunca şubelerden veya günün herhangi bir saatinde internetten tamamlanabilir. Anlaşmalı olan bankaların listesi şu şekildedir:

  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Vakıfbank

İmar Barışı Ödemesi İnternetten Nasıl Yapılır?

Ödemenizi internet bankacılığı aracılığıyla da hesaplarınız ve kartlarınız sayesinde tamamlayabilirsiniz. İnternet bankacılığından ödeme yapmak için, Ziraat Bankası’nın, Halkbank’ın veya Vakıfbank’ın internet şubelerini kullanıyor olmanız gereklidir. Eğer hesaplarınız varsa internet bankacılığı için şifre oluşturarak bu işlemi tamamlayabilirsiniz. İnternet bankacılığını kullanarak gün ve saat sıkıntısına takılmadan hızlı ve kolay bir biçimde işleminizi tamamlayabilirsiniz.

İmar Barışı Ödemesi İçin Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

İmar affında belirlenen tutarı ödemekte zorlanan kişiler için, çeşitle devlet bankaları ve özel bankalar bireysel ihtiyaç kredisi altında özel bir imar affı kredisi hazırlamışlardır. Belirlenen tutara sahip olmamanız durumunda, gerekçelerinizle birlikte belirli bankalara başvuruda bulunarak ödemeyi tamamlamanızı sağlayacak finansmana sahip olabilirsiniz. Bankaların faiz ve vade oranlarını, internet sitelerini ziyaret ederek veya size en yakında olan şubelerine giderek öğrenebilirsiniz. İmar barışı kredisi için, bankanın sizden kişisel ve yapıyla ilgili olarak talep ettiği tüm belgeleri tamamlamalısınız. Kredinizin onaylanmasında kredi notunuz da önem taşır. İmar barışı ödemesi için kredi veren bankalar şunlardır:

  • Ziraat Bankası
  • Türkiye Finans Bankası
  • Vakıfbank
  • Şekerbank
  • İş Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Halkbank
Editör: TE Bilisim