Ali Saip Bey nerede, hangi cephede mücadele etmiştir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. Ali Saip Bey tarihte önemli savaşlarda savaşmış önemli bir kişiliktir. Bu sebeple öğrencilerin ve tarih ile ilgilenen kişilerin bu önemli kişiyi öğrenmesi oldukça önemlidir. Peki, Ali Saip Bey nerede, hangi cephede mücadele etmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

ALİ SAİP BEY NEREDE, HANGİ CEPHEDE MÜCADELE ETMİŞTİR?

Ali Saip Bey 1887 yılında Kerkük'te dünyaya gelmiştir. Ali Saip Bey 1908 yılında Mekteb-i Harbiye'den mezun olmuştur. Bundan sonra ise önce Trablusgarp savaşına sonrasında ise I. Dünya Savaşına katılmıştır. Mondros Mütarekesi ardından Anadolu'nun işgal edilmeye başlaması ile birlikte Güneydoğu Anadolu'da Namık takma ismi ile Kuvayi Milliye birliklerine katılmıştır.

Fransızların Urfa bölgesini işgal etmesinin ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ile Urfa bölgesinin savunması için örgütlenme gerçekleştirmiştir. 23 Nisan 1920 yılın TBMM'nin açılması ile birlikte meclise Urfa Milletvekili olarak giriş yapmıştır. Ali Saip Bey, Mustafa Kemal Paşa tarafından görevlendirilmesinin ardından Urfa'da halkın örgütlenmesini sağlamıştır. Bunun sonucunda da yaklaşık 3000 kişilik bir Kuvayi Milliye ordusunun kurulmasına vesile olmuştur. Bu ordu Fransızlara karşı mücadele ederek Fransızların Urfa'dan gönderilmesini sağlamıştır. Anafartalar Cephesi ile Ulu cephesinde görev almıştır.

1920 yılının Aralık ayında Fransızlara karşı Urfa'da bulunan aşiretlerin örgütlenmelerini sağlamıştır. Ali Saip Bey'in Urfa bölgesinde gösterdiği üstün başarı sebebi ile kendisine vermiş olduğu hizmetler sebebi ile kırmızı yeşil şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir.

Sonraları ise Konya İstiklal mahkemelerinde, İsyan Bölgesi Mahkeme Başkanı olarak görev almıştır. 1926 yılının 28 Şubat'ında Binbaşı olarak askerlikten emekli olmuştur. Emekliliğinin ardından 2. dönem Kozan milletvekilliği, 3. 4. 5. ve 6. dönemde ise Urfa milletvekilliği yapmıştır.

Atatürk'e karşı gerçekleştirilen suikast girişiminde adı geçmiş olsa da sonrasında suçsuz bulunmuştur. 1934 yılında Soyadı kanunu çıktıktan sonra kendisine Atatürk tarafından Ursavaş soy ismi verilmiştir. 25 Eylül 1939 tarihinde ise vefat etmiştir. Ali Saip Bey evli ve aynı zamanda dört çocuğu bulunuyordu.

Editör: TE Bilisim