Londra merkezli El Arabi el-Cedid (The New Arab) haber sitesinin Iraklı üst düzey askeri kaynaklara dayandırdığı özel habere göre Irak Bakanlar Kurulu Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA tedariki için toplamda yaklaşık 100 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı.

Irak’ın silahlanma bütçesi kapsamında ayırılan TB2 payı, anlaşmanın imzalanması durumunda devreye sokulacak. Kaynaklara göre Irak, Bayraktar TB2’leri özellikle Irak-Suriye sınırının denetlenmesinde aktif olarak kullanma niyetinde.

Iraklı Yetkililer Türkiye’ye Gelecek

Bu kapsamda Iraklı savunma yetkililerinden oluşan bir delegasyonun önümüzdeki zaman içerisinde tekrar Türkiye’ye bir ziyaret icra etmesi de bekleniyor. Anlaşmanın imzalanması durumunda Iraklı askerlerin Bayraktar TB2 eğitimi için Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. 

Breaking Defense’e konuşan bir Türk savunma sanayii kaynağı, Türkiye ve Irak arasındaki Bayraktar TB2 müzakerelerin bir yıldan uzun bir süredir devam ettiğini belirtmişti. Kaynak, Irak’ın en az bir düzine (12 adet) Bayraktar SİHA almak istediğini de kaydetmişti.

Irak Savunma Bakanı Cuma İnad Sadun ise geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada Türkiye’den Bayraktar TB2 S/İHA, 12 adet T129 ATAK helikopteri ve 6 adet elektronik harp sistemi alımı için bir uzlaşıya vardıklarını açıklamıştı.

Irak’ın Türk Savunma Sanayii İlgisi

Iraklı kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere Savunma Bakanı Cuma Sadun; Bayraktar TB2 konusunda “uzlaşıya vardıklarını”, toplamda 12 adet T-129 ATAK helikopteri almaya “niyetli olduklarını” ve 6 adet elektronik harp sistemi “satın alma teklifi” olduğunu belirtmişti.

Savunma Bakanı Sadun, geçtiğimiz hafta düzenlenen IDEF’21 kapsamında pek çok Türk savunma sanayii şirketinin üst düzey yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirmişti.

Kaynka: SavunmaSanayiST.com

Editör: TE Bilisim