Aydınlanma Çağı nasıl oldu? Aydınlanma Çağı ne zaman başladı? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Aydınlanma çağının en önemli özelliklerinden biri ''akılcılık'' doktrinini merkeze almasıdır. Sadece bilimde değil felsefede de neden - sonuç ilişkisine dayalı analitik düşünce yöntemleri gelişmiştir.  Aydınlanma çağı, 17. yüzyılın ilk çeyreğinde Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Aydınlanma çağında bilim, felsefe, sanat ve edebiyat gibi alanlarda önemli eserler verilmiştir. Peki, Aydınlanma Çağı nasıl oldu? Aydınlanma Çağı ne zaman başladı? işte detaylar haberimizde…

AYDINLANMA ÇAĞI NASIL OLDU?

Tarih boyu bazı dönemler çok fazla öne çıkmıştır. Özellikle aydınlanma çağı önemli bir gelişimin de başlangıcı olmuştur. Aydınlanma çağı 17. yüzyılın ilk zamanlarında ortaya çıktı. Aydınlanma çağında bilim, felsefe, sanat ve edebiyat alanında önemli gelişmeler oldu. Aydınlanma çağında, orta çağ'ın sona ermesinin ardından kilise eski gücünü yitirdi. Böylece tüm dogmalar da yeniden sorgulanmaya başladı. Aydınlanma çağında özellikle klasisizm dışında pek çok yeni akımlar ortaya çıktı. Aydınlanma çağında önemli bilim adamları da yetişerek dünyaya damga vurmuşlardır.

Aydınlanma Çağı, Almanya'da başlayıp kısa sürede Fransa başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde etili olan bir yenilik hareketidir. O dönem bilimsel alanda yapılan yeni buluşlar kilisenin otoritesinin sarsılmasına neden oldu. Sezginin yerine aklı merkeze alan Aydınlanma Çağı filozofları, hümanizm ve rasyonalizm gibi akımların yayılmasında etkili oldu.

Aydınlanma Çağının en önemli olaylarından biri ise 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali'dir. Almanya'daki felsefi akımlardan etkilenen Fransız düşünürler kaleme aldıkları eserlerle geniş kitlelere ulaşmayı başardı. Bu düşünürlerin başında gelen Montesquieu ve Voltaire, Fransız İhtilalinin gerçekleşmesinde önemli rol oynadı.

Aydınlanma Çağının öne çıkan diğer düşünürleri şu şekilde sıralanabilir: Jean Jacques Rousseau, Denis Diderot ve John Locke.

AYDINLANMA ÇAĞI NE ZAMAN BAŞLADI?

Aydınlanma Çağı öncelikle 17. yüzyılın ilk çeyreğinde Almanya'da ortaya çıkmıştır. Aydınlanma çağı Almanya'da ortaya çıkmasının ardından pek çok ülkede de yaygın hale gelmiştir. Aydınlanma Çağı'ndaki gelişmeler önemli bilim adamları ve sanatçıları da etkilemiştir. Aydınlanma Çağı'nda ortaya çıkan düşüncelerden etkilenen kişiler tarihe damga vurmuşlardır.

Aydınlanma Çağı ilk olarak 17. yüzyılda Almanya'da başlamıştır. Ülkemizde daha çok Genç Werther'in Acıları ve Faust adlı romanlarıyla bilinen Johann Wolfgang von Goethe, aydınlanma çağının öncü isimleri arasında yer almaktadır. Felsefe alanında ise en etkili isimler Immanuel Kant ve F. W. von Schelling olmuştur.

Editör: TE Bilisim