Bilindiği gibi fahiş fiyat soruşturması kapsamında bazı marketlere milyonlarca lira ceza verildi. Döviz kurunda yaşanan büyük artış ve enflasyonun sürekli yükselmesinden kaynaklı olarak bazı ürünlere dev zamlar gerçekleştirilirken vatandaşın alım gücü düştü. Bundan kaynaklı olarak vatandaşlar indirimli ürün araştırmalarına hız verdi. Marketler arasındaki ortak fiyat belirleme kalktığından kaynaklı olarak her market kendi kampanyasını yapıyor ve bazı ürünlerde dev indirim yapıyor. Bu ürünlerden bir tanesi de ayçiçek yağı oldu.

Rekabet Kurumu tarafından ortak fiyat belirleme yasaklanınca marketler de kendi kampanyalarını hayata geçirmeye başladı. Bundan dolayı bazı marketlerde pahalı olan ürünler diğer bir markette ucuza satılabiliyor. 

Kampanya var ürün yok!

Kur ve enflasyon bahanesiyle stokçuluğa soyunan vurguncular yine iş başında. Üretimde bir sıkıntı olmadığı halde bakkal, market ve zincir marketlerde bazı ürünlerde stokçuluk oluşmaya başladı. Bu ürünlerin başını yemeklik yağ çekti. Son 1 haftadır marketleri yağ raflarındaki boşluklar dikkat çekti. 

Kota sorunu

Son dönemlerde peş peşe gelen zamlar sonrasında şimdi de kota sorun ortaya çıktı. Bazı marketlerde yağ, şeker ve un reyonlarının önünde, ürünlerin satışlarının sadece 1 adetle sınırlandırıldığı açıklandı. Şekere ve ayçiçek yağına gelen zamlar sonrasında bazı marketler ürünlerin satışlarına kota getirdi. Ürünlerin üzerine yazılan yazıda “Stokçuluğun önüne geçilmesi” adına bu uygulamanın yapıldığının belirtilmesi dikkati çekti.

5 litrelik ayçiçek yağ 70 TL'nin altına düştü ama ürün yok!

Son olarak büyük zincir marketlerden birisi 5 litre ayçiçek yağ fiyatlarında indirim yapıldı. Bu kapsamda 5 litre ayçiçek 60 ile 70 TL arasında fiyatlar belirlendi. Ancak önceden üretilmiş ve depolarda var olan ürünler üzerinden büyük spekülasyonlar ortaya çıkıyor. İstanbul ve Ankara’daki zincir marketlerde, fiyat farkının gıdadan temizlik ve deterjan ürünlerine kadar tüm ürünleri kapsadığı gözlemlendi. Marketler, “Toptancıdan alamıyoruz” diyor. Toptancı, “Üretici vermiyor” ifadeleri kullanılıyor.

Editör: TE Bilisim