Maske takmama ceza çeşitli durumlarda itiraz gibi durumların da yaşanmasıyla daha büyük ve adli cezalara da dönüştürülebilmektedir. Ülkemiz genelinde, Covid 19 virüsünün yaratmış olduğu kayıplardan kaçınabilmek için halen maskesiz sokağa çıkmama yasağı sürdürülmektedir. Kamusal alanların tamamında, maske takmak halen zorunludur ve maskenin takılması gerekli olduğu durumlarda bu kurala uymayan herkese ceza yazılabilmektedir.

Karantina Bozma Cezası Ne Kadardır?

Karantinadan erken ayrılmanın cezası ise 3.150 TL olarak belirlenmiştir. Ülkemizde, halen 2 tür karantina uygulaması vardır. Covid 19 testi yaptırıp sonucu pozitif çıkan herkesin belirlenmiş süre içerisinde evinde veya kapalı başka bir evde karantina içerisinde kalması gereklidir. Bu karantinadan erken çıkılması ve yakalanılması durumunda, hem kendinizin hem de başkasının hayatını tehlikeye atmamanız için bir ceza getirilmiştir. Temaslı veya pozitif olan herkesin, kendilerine tebliğ edilmiş olan süreler içerisinde negatif test verseler dahi karantina içerisinde kalmaları gereklidir.

Maske Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Cezanızın olup olmadığını öğrenmek için interneti kullanabilirsiniz. Maske takmama cezası sorgulama işlemini şu iki yöntemden sizin için en uygun olanını kullanarak tamamlayabilirsiniz:

  • Sorgulama işlemini e- Devlet uygulaması veya internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. TC Kimlik No ve daha önce almış olduğunuz e-Devlet şifresini kullanarak ceza sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bunun için ekranınızın üst kısmında bulunan arama çubuğuna maske cezası yazmanız yeterlidir.
  • Ceza sorgulamanın bir diğer yolu ise İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesini kullanmaktır. Siteyi ziyaret ederek veya yakınınızda bulunan vergi dairelerinden birine giderek cezanızı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Maske Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Maske cezasına itirazda bulunmak için Sulh Ceza Mahkemeleri’ne başvuruda bulunmak gerekmektedir. Cezanızın iptaline ret kararının çıkabilmesi için bu gerekli başvuruyu cezanın verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde yapmanız gereklidir. Cezanın yazıldığı tarihten itibaren 16. gününe ulaşan cezalara itiraz hakkınız bulunmamaktadır. Cezaya itiraz için kimlik belgenizin yanında bir de itiraz dilekçesi yazmanız gereklidir.

Maske Takmama Cezası Nereye Ödenir?

Maskesiz olmaktan ötürü gelen cezaları ödemenin birden fazla yolu bulunur. Bu cezaya maruz kaldıysanız veya itiraz edip sonuç alamdıysanız, cezanızını belirlenmiş olan süreler içerisinde ödemeniz gereklidir. Aksi takdirde, adli işlem sonucunda haciz durumlarına kadar varabilecek sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Maske takmama cezasını ödemenin yolları şunlardır:

  • e-Devlet Sistemi aracılığıyla belirlenmiş olan tutarı yatırmak
  • İnteraktif Vergi Dairesi sitesini kullanarak parayı yatırmak
  • Vergi dairelerine giderek parayı yatırmak

Maske Takmama Cezasına İndirim Nasıl Yaptırılır?

Covid 19 tedbirleri kapsamında kesilen cezalara itiraz etmenize rağmen olumlu sonuç alamayabilirsiniz. Bu durumda, cezayı ödemek zorunda kalırsınız. Ödemeyi unutmanız, süreyi kaçırmanız veya cezadan haberiniz olmaması durumunda olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tebligatı görmemeniz veya haberiniz olmaması durumunda Sulh Ceza Mahkemeleri’ni kullanarak cezayı ödememenin yarattığı problemlere itiraz edebilirsiniz. Cezanızı öderken dilediğiniz yöntemi kullanabilirsiniz. İlk 15 gün içerisinde, trafik cezalarında da olduğu gibi erken ödeme indiriminden faydalanabilirsiniz. Cezanızın erken ödeme fırsatı dahilinde %25 oranında indirime uğratılabilmesi için bu ilk 15 günü kullanarak ödemenizi yapmanız gereklidir. Maske takmama cezasına indirim ancak bu şekilde uygulanabilir. 

Editör: TE Bilisim