Son günlerde pek çok kişi Milli Romantik Duyuş tarzı ilk temsilcisi kimdir? Sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Özellikle üniversiteye geçiş sınavına hazırlanan öğrenciler tarafından gündeme getirilen konu merak edilmeye devam ediyor. Dünya görüşleri birbirinden farklı olan bu sanatkârlar, Anadolu halkının yaşamına yönelerek sanatlarına bu büyük kitlenin oluşturduğu yaşayış tarzını çıkış yolu yaptılar. Peki, Milli Romantik Duyuş tarzı ilk temsilcisi kimdir? İşte detaylar…

MİLLİ ROMANTİK DUYUŞ TARZI İLK TEMSİLCİSİ KİMDİR?

Modern Türk şiiri, 1860’lardan bugüne çok çeşitli aşamalardan geçerek gelmiştir. Cumhuriyete gelinceye kadar Tanzimat nesli şairlerinin elinde, Divan edebiyatı konularının aksine daha dünyevi, beşeri ve sosyal konuları merkeze alarak yüzyıllardır sürdürdüğü geleneği, ilk defa olarak esaslı bir içerik değişimine uğratmıştır.

Daha sonraları Ara Nesil, Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati tecrübeleriyle birlikte söz konusu bu dönüşüm zaman zaman kesintiye uğramış olsa da 20. yüzyılın başlarından itibaren Mehmet Emin Yurdakul’un milli romantik duyuş tarzıyla karakterize edilen ilk programlı çıkışıyla beraber her anlamda yerli ve millî bir mecra bulmuştur.

Editör: TE Bilisim