Durim Abazi / Özel Haber - BOSNA Hersek’te Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik’in ayrılıkçı açıklamaları günden güne artarak sertleşiyor. Sırp lider son olarak mecliste yaptığı konuşmada Brexit meselesini gündeme getirdi.

Sırp lider Dodik, “Sırp Cumhuriyeti bazen kavgacı bir üye olarak görülüyor. Özgür bir insan karakterine sahibiz. Sadece Sırp Cumhuriyeti için değil, Bosna Hersek için de daha iyi bir anlaşma istiyorum.” diye konuştu.

Bunun ardından Milorad Dodik, daha önce okuduğu tek şeyin Birleşik Krallık’ın eski Başbakanı David Cameron’ın şerhli konuşması olduğunu belirterek, “2013 yılında bu konuşmayı yaptı ve böylece BREXIT’i duyurdu. Ben sadece bu konuşmada Büyük Britanya’yı Sırp Cumhuriyeti ve Bosna-Hersek’i Avrupa Birliği ile değiştirdim.” dedi. Dodik, Sırp Cumhuriyeti tarafının yeni anayasası için referandum yapılacağını da duyurdu.

BOSNA’YI DAĞILMAYA GÖTÜREN KARARLAR

Öte yandan, Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi (SC), yetkililerinin Bosna-Hersek düzeyinden etnik köken düzeyine geri verilmesinin önünü açan bir dizi kararı onayladı. Meclis oturumunda, yargı kurumları, savunma, güvenlik ve dolaylı vergiler ile ilgili dört karar tartışıldı, ardından sonuçlara varıldı. Muhalefet oylamaya katılmazken, 49’u iktidar koalisyonundan olmak üzere 52 milletvekili bu kararların lehine oy kullandı. Bu, onların Bosna-Hersek’teki Sırpların Bosna ordusundan, güvenlik hizmetlerinden, vergi sisteminden ve hukuk sisteminden çekilmesi için işlemleri başlatmalarını sağlayacak.

Bosna devletini dağılmaya götürebilecek kilit kararlar aşağıda gibidir: 1. Yetkilerin Bosna-Hersek düzeyinde Sırp Cumhuriyeti’ne devretmek, 2. Dolaylı vergilendirme alanında yetkiyi devretmek, 3. Adalet sisteminin yetkilerinin Bosna-Hersek düzeyinde Sırp Cumhuriyeti’ne, 4. Savunma ve güvenlik alanındaki yetkilerin Bosna-Hersek düzeyinde Sırp Cumhuriyeti’ne devretmek, 5. Anayasal İlkeler Bildirgesi.

Editör: TE Bilisim