PATRONLAR Kulübü olarak değerlendirilen TÜSİAD, 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat sürecinin baş aktörlerindendi. Elinde bulundurduğu sermaye gücünü kullanarak Türkiye ekonomisine kendi çıkarları doğrultusunda yön vermeye çalışan TÜSİAD, “Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli” başlığı ile yayınladığı bildiriyle hükümetin ekonomi programını hedef aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ile telefonla görüşmesinin ardından yazılı bir açıklama yapması ise manidar bulundu.

EKONOMİ ÜZERİNDE BASKI OLUŞTUĞUNU SAVUNDULAR TÜSİAD

yayınladığı bildirimin ilk bölümünde “Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir” iddiasında bulundu. Merkez Bankası’nın faizleri erken indirdiğini, bunun da TL’de şiddetli değer kaybına ve enflasyonun hızlanmasına neden olduğunu savunan TÜSİAD; bunun ekonomi üzerinde baskı oluşturduğunu savundu.

Özellikle yatırım yapmak isteyen işletmelerin kredilere daha ucuz ulaşması için yapılan faiz indirimlerinin TÜSİAD tarafından; “Yatırımları, üretimi ve istihdamı baskılayacağı” yorumuna yer verildi. TÜSİAD, dövize olan aşırı talebine yeni ekonomi modelinin yol açtığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın faizleri daha çok yatırım için düşürdüğüne dikkat çeken açıklamada, Merkez Bankası’nın yaptığı toplam 500 baz puanlık faiz indirimini yatırımı ve istihdama destek için yapıldığı görüşüne yer verildi. TÜSİAD’ın bu açıklamayla yeni ekonomi programını hedef alması ve yeni ekonomi modelinin kurları fırlattığı açıklaması, “dolara saldırının itirafı” olarak yorumlandı.

‘Yahu siz nasıl insanlarsınız’
TÜSİAD söz konusu bildiriyi yayınlamadan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında patronlar kulübünü sert dille eleştirmişti. İş adamlarının düşük faizle kredi istediklerini, bunu sağladıklarında ise durumdan şikayet ettiklerinin altını çizen Erdoğan, TÜSİAD’a sert sözlerle cevap vermişti: “İş adamlarımıza diyoruz ki hani sen düşük faizle kredi istiyordun. Hadi gel al. Neden almıyorsun? Ben bu iş adamlarını da anlamıyorum. Ondan sonra bir araya geliyorlar. TÜSİAD’ı vesairesi, yüksek faizden bahsediyorlar. Yahu siz nasıl insanlarsınız. Eğer sen iş adamıysan yatırımdan yanaysan buyrun size kredi. Düşük faizle. Alın krediyi ve yatırım yapın.”
‘Oyun büyük, oyun vahşi, oyun düşmanca’
MHP lideri Devlet Bahçeli karşı çıkılsa da yeni ekonomi programının başarılı olacağına vurgu yaparak, “TÜSİAD’ın sorunlu açıklaması, Kılıçdaroğlu’nun TÜSİAD’la paslaşması, erken seçim dayatması, fiyat ve döviz kuru artışının siyasileştirilip istismar hattının kurulması kararlılıkla mücadele edilmesi gereken ve sessiz kalınmasının fahiş sonuçlara neden olacağı menfur bir durumdur. Ayrıca hayatları boyunca hep eleştiren, kara çalmaktan başka bir şey bilmeyen, ama var olan sorunlara karşı da sadra şifa tek bir çözüm getiremeyen müflis sol ve Marxsist iktisatçılar ahlaksızca felaket tamtamları çalmaktadır” dedi. “Türk ekonomisi şu anda sert bir kuşatma altındadır” ifadelerini kullanan Bahçeli, “Karşımızdaki tablonun hiçbir ekonomik temeli yoktur” dedi ve ekledi; “Oyun büyük, oyun vahşi, oyun düşmancadır” ifadelerini kullandı.
‘Yazıklar olsun’
TÜSİAD’IN bildirisine sert tepki gösteren isimlerden bir tanesi de Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan oldu. Sayan, “yazıklar olsun” dedi ve şu sözlerle Patronlar Kulübüne yüklendi; “TÜSİAD’ın yeni oyunu, halkı ve piyasayı tedirgin eden beyanat ver. Anadolu halkı hemen tedirgin olsun 100 lirasını bile dolara yatırsın. Sen de daha önce biriktirdiğin dolarlarından milyarlar kazan şikayetçi olan sen. Kazanan yine sen.Kaybeden halkımız ve ülkemiz. Yazıklar olsun.
Editör: TE Bilisim