128K mobil imzalı SIM kartı ve belirlemiş olduğunuz şifreniz ile elektronik ortamlarda ıslak imzanız ile kanunen eş değer sonucu sahip olan elektronik imzanızı atmanız sağlar. Bundan dolayı mobil imza ile birçok resmi işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Mobil İmza Nerelerde Kullanılır?

Mobil imzayı kullanılabilecek yerler vardır ve ıslak imza gerektiren işlemlerde kurumlara gitmeden ve sıra beklemeden imzalayabilirsiniz. Mobil imzayı kullanabileceğiniz yerler şu şekildedir:

  • Avukat portal
  • UYAP (Ulusal Yargı Ağı)
  • Tebligat uygulamalarında
  • E- devlet uygulamalarında (adli sicil kaydı, araç kaydı, dava dosyası sorgulama)
  • Elektronik kamu alımları platformu
  • Bakanlık uygulamalarında (e-çevre izini, Türkiye ilaç ve tıbbi cihazlar kurumu
  • Banka girişlerinde
  • CELSE uygulaması
  • PTT UETS mobil tebligat uygulamasını

E-imzanız olmadan da mobil imzanız ile giriş yapabilirsiniz.

Mobil İmza Fiyatı Ne Kadardır?

Mobil imzanın fiyatlandırması operatöre göre değişiklik gösterir. 128 K’lık bir SIM kartı için vermeniz gereken tek seferlik olarak ücret 30 TL ile 35 TL arasındadır. Aylık mobil imza üyelikleri operatöre göre farklılık gösterir. 4,5 TL’den 10TL’ye kadar çıkmaktadır.

Turkcell’in mobil imza aylık standart paketi 12 TL’dir. Bu fiyatlandırma öğretmenler için ise aylık olarak 8 TL’dir.

Türk Telekom ücretlendirmesi ise aylık 4,5 TL’dir. İşlem sırasında bir seferliğe mahsus olarak 4 TL işlem ücreti talep edilir.

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil imzanızı almak istediğiniz GSM operatörünün (Turkcell, Vodafone, Türk Telekom) yetkili bayilerine giderek temin edebilirsiniz. SIM kartınız mobil imza alımına uygun değilse eğer yeni bir SIM kartı alarak mobil imza servis paketi seçiminizi yapabilirsiniz. SIM kartı değişikliği yapılırken telefon numaranızda herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Mobil imzanızı almak için herhangi bir evrak gerekmiyor. T.C. kimlik kartınızın yanınızda bulunuyor olması yeterlidir. İnternet üzerinden mobil imza alımı yapılamıyor.

Operatörün yetkili bayisinde evraklar ve yasal sorumlulukların bilgilendirildiği ıslak imzalı formu imzalamanız gerekir. Formlar merkeze gidip tanımlandıktan sonra müşteri hizmetleri tarafından aranırsınız. Müşteri hizmetleri ile beraber telefonda bazı işlemler gerçekleştirilir ve işleminiz bittikten sonra mobil imza aktifleşimi gerçekleşir. İstediğiniz yerden kullanım sağlayabilirsiniz. Telefonunuzdan onay vererek ve mobil imza şifrenizi girerek kullanımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Mobil imza operatörlerin yalnızca yetkili bayilerinde veriliyor. Yetkili bayilerin hangileri olduğunu öğrenebilmek için operatörlerin müşteri hizmetlerini arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Turkcell Mobil İmza Nasıl Alınır?

Turkcell mobil imza alma işleminizi gerçekleştirebilmeniz için ön başvurunuzu farklı şekillerde yapabilirsiniz. 532 ya da 0532 532 0000 numaralı hatlardan birini arayarak Turkcell müşteri hizmetlerinden abonelik talebinde bulunabilir ve mobil imza hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Veya Turkcell’in internet sitesi üzerinden de ön başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Turkcell üzerinden mobil imzanızı iptal ettirmek isterseniz eğer müşteri hizmetlerini arayarak ya da “IPTAL MOBILIMZA” yazıp 2929’a göndererek işleminizin iptali talebinde bulunabilirsiniz. SMS ile mobil imza iptal talebinizi gerçekleştirdikten sonra müşteri hizmetleri tarafından aranarak işleminizi iptali gerçekleştirilir.

Vodafone Mobil İmza Nasıl Alınır?

Vodafone mobil imzayı almak için, 18 yaşını doldurmuş tüm Vodafone aboneleri kullanabilir. Bireysel, kurumsal ve faturalı, faturasız hat sahipleri Vodafone mobil imzadan yararlanabilir. Vodafone yetkili bayilerine T.C. kimlik kartınız ile başvuru yaparak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Vodafone 542 numaralı Vodafone müşteri hizmetlerini arayarak da mobil imza için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz Vodafone tarafından alınır fakat internet ve mobil üzerinden mobil imza işlemi gerçekleştirilmez.

Türk Telekom Mobil İmza Nasıl Alınır?

Türk Telekom mobil imzanızı yani elektronik imzanızı aktif haline getirebilmek için Türk Telekom yetkili bayilerine ve müdürlüğüne başvurmanız gerekir. T.C. kimlik kartınız ve kimlik kartınızın fotokopisini çıkartarak başvuru yapmanız mümkündür. Türk Telekom mobil imza başvurusunu sadece Türk Telekom mobil faturalı aboneleri yararlanabilir.

E-devlete Mobil İmza ile Giriş Nasıl yapılır?

E-devlete mobil imza ile giriş yapmanız mümkündür. Bunun için sırasıyla izlemeniz gereken yol şu şekildedir:

  • E-devlet internet sitesine ya da www.turkiye.gov.tr adresinden giriş yapınız.
  • E devlet kapısı kimlik doğrulama sistemi bölümünden mobil imza seçeneğini tıklayınız.
  • T.C. kimlik numaranızı giriniz.
  • GSM numaranızı giriniz. (GSM numarası mobil imza aktivasyonunuzun gerçekleştirdiğiniz GSM numarası olması gerekir)
  • Operatörü seçiniz (Turkcell, Vodafone, Türk Telekom)
  • Tüm bilgileri doldurup giriş yaptıktan sonra karşınıza aydınlatma metni çıkacaktır. Aydınlatma metnini okuyup imzalayarak işleminize devam ediniz.
  • Karşınıza işlem parmak izi bilgisi çıkacaktır.
  • Ardından telefonunuza giriş yaptığınız tarih ve saatin yazılı olduğu “e-kapi oturum belgemi imzalıyorum” bildirimi gelecektir. Bu bildirimi onaylayınız.
  • Onayladıktan sonra telefonunuza işlem parmak izi gelecektir. Bu parmak izinin e-devlette gördüğünüz parmak iziyle aynı olması gerekir. Parmak izinizin aynı olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Mobil imza için oluşturmuş olduğunuz 6 haneli şifreyi giriniz.
  • Şifreyi girdikten sonra “tamam” butonuna basarak işleminizi devam ettiriniz.
  • GSM ağı üzerinden imza bilgileriniz e-devlet sunucularına ulaştığında giriş işleminiz başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır.

İşleminiz onaylandıktan sonra e-devlete sorunsuz bir şekilde mobil imza ile giriş yapabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim