DP Dış Haberler - Kazakistan’da zam protestosu olarak başlayan ve yönetim karşıtı gösterilere dönen olaylar Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev için, ülkenin Kurucu Başkanı Nursultan Nazarbayev, dönemini kapatmak için fırsata dönüştü. Olaylar henüz sürerken 5 Ocak’ta Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi Başkanlığı’ndan alındığı duyuruldu. Nazarbayev’in yeğeni Abiş Samat Satıbaldıoğlu’nu da Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığı görevinden uzaklaştırdı. Nazarbayev’in yakın adamı Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi (eski KGB) şefi Kerim Masimov da önce görevden alınıp ardından ‘devlete ihanet’ şüphesiyle gözaltına alındı.

ZENGİNLERE ÇAĞRI: PAYLAŞIN!

Söz konusu tasfiyelerin ardından önceki gün mecliste konuşan Cumhurbaşkanı Tokayev’in doğrudan Nazarbayev dönemini hedef alması dikkat çekti. “İlk cumhurbaşkanı sayesinde, çok karlı bir grup şirket ve uluslararası standartlarda bile zengin bir insan tabakası ortaya çıktı” diyen Tokayev, söz konusu şirket ve zenginlere yönelik “Kazakistan halkına yardıma çağıyorum” ifadelerini kullandı.

KAMU FONU OLUŞTURULACAK

Tokayev’in, Nazarbayev’in küçük kızı Aliya Nazarbayeva’ya bağlı olduğu düşünülen Operatör ROP şirketinin faaliyetine son verilmesi emrini vermesi de dikkat çekti. Ülkede bir kamu fonu oluşturacaklarını vurgulayan Tokayev, şirketlerin ve zengin isimlerin bu fona katkı sunmaları gerektiğini söyledi. Tokayev söz konusu kamu fonu ile Kazakistan’da sosyal adalet duygusunun güçleneceğine inandıklarını da sözlerine ekledi.

Putin’in izinden gidiyor
TOKAYEV’in bu adımı “Nazarbayev dönemimde zenginleşen kesimleri ekibine katmak istiyor” şeklinde değerlendirildi. Rusya Devlet Başkanı Putin’in Boris Yeltsin döneminde ortaya çıkan oligarkları yanına çektiğini, Putin’e biat etmeyenlerin de ülkeden kaçtığına dikkat çeken uzmanlar benzer bir senaryonun Kazakistan’da sergilenmesini bekliyor. Uzmanlara göre, bir zamanlar Nazarbayev çevresinde yoğunlaşan siyasi ve ticari seçkinlerin bir kısmı Tokayev’in ekibine katılacak, katılmayanlar ise kamu fonuna aktarılarak devletleştirilecek. Söz konusu adımları “Kazakistan yeni bir otoriteleşme dönemine girecek” şeklinde değerlendiren uzmanlar, toplumsal baskının artabileceğine dikkat çekti.
Editör: TE Bilisim