Türkiye-Ermenistan tarafından atanan özel temsilciler bugün Rusya’nın başkenti Moskova’da ilk kez yüz yüze gelecekler. Özel temsilciler, normalleşme adımları kapsamında atılacak adımlar ve müzakere sürecinin seyrine ilişkin ayrıntıları değerlendirecek.

MASADA NELER VAR?

Bugünkü görüşme öncesinde Ermenistan, Türk mallarına uyguladığı ithalat yasağını kaldırarak iyi niyet gösterisinde bulundu. Türkiye de Ermenistan’ın “Flyone Armenia” havayolu şirketine 2 Şubat’tan itibaren Erivan-İstanbul seferlerine başlama izni verdi. Bu gelişmeler normalleşmede önceliğin ekonomik ilişkilere verileceğine işaret ediyor.

İki ülke temsilcileri bugün önce, ülkelerinin pozisyonlarını ortaya koyacak. Pozitif bir tablo oluşması halinde Gümrü-Kars demiryoluyla kara sınır kapısının açılması en önemli konu başlıkları olarak görülüyor. Uzmanlar, pozitif gündemin bozulmaması için Ermeni tarafının 1915 olaylarını gündeme getirmeyeceği görüşünde.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada "İlk toplantı dışında temasların doğrudan olmasını arzu ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim