Ağır hasarlı araca sigorta yapan kasko şirketleri çok az olmasına rağmen vardır. Genel olarak kasko şirketleri, ağır hasar kayıtlı araçları risk olarak görür ve bu yüzden de kasko yapmak istemezler. Sigorta Gross şirketi ile ağır hasar kayıtlı aracın sigorta işlemlerini yapabilirsiniz. Ancak bunu yapabilmek için aracın önceden pert işlemi görmüş olması onarımlarının yapılmış olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kasko sigorta primlerinin, hasarlı araçlara da sigorta yapan şirketler için şirketten şirkete değişebileceğinden dolayı araç sahiplerinin bir fiyat karşılaştırması yapması gerekir. Ardından da en uygun olanı seçebilir.

Ağır hasar kayıtlı araçlar, olarak nitelendirilen araçlar, sigorta değerinde hasar almış araçlardır. Ağır hasar kayıtlı araçlara sigorta yapan az sayıdaki sigorta şirketlerinden bazıları şunlardır:

  • Sigorta Gross
  • Anadolu Sigorta
  • HDI Sigorta
  • Atlas Sigorta
  • Ray Sigorta
  • Orient Sigorta

Araç, oluşan kazadan dolayı tamamen hasar görmemiş ise hasar kaydı oluşturulamaz. Ağır hasar kayıtlı araçlar tehlike arz eder. Dolayısıyla da araç sigortalı ise mevcut kasko sigortasında bazı değişiklikler oluşur. Ayrıca ağır hasarlı oluşundan dolayı da sigorta fiyatları yüksek çıkacaktır. Yine de ağır hasarlı araca kasko yapılabiliyor olması avantajlı bir durumdur.

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Belirlenir?

Ağır hasar kaydı belirlenecek aracın araç sahibinin anlaşmalı olduğu sigorta şirketi ile iletişime geçmesi gerekir. Hatta yapması gereken ilk şey budur. Ardından da araç sahibinin 5 gün içerisinde hasar ihbarında bulunması gerekir. Bir eksper yardımıyla da hasar derecesinin tespiti yapılmalıdır.

Hasar bildirimi yapılması için gerekli olan evraklar şunlardır:

  • Alkol raporu
  • Kasko poliçesi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Trafik kaza raporu
  • Araç sahibinin ehliyet fotokopisi
  • Kaza yapmış aracın hasarlı fotoğrafları

Ağır Hasarlı Araç Kasko Süreci Nasıldır?

Ağır hasarlı araçlar için kasko süreci işleyişi kasko şirketinin tutumuna bağlı olarak şu şekilde işler:

Meydana gelen kazadan dolayı araçta oluşan hasar onarılamaz bir hale gelmiş ise ya da kazadan dolayı oluşan masraflar, aracın o günkü değerini geçmiş ise o araç, ağır hasarlı, olarak tanımlanır. Bu durumlarda da kasko şirketi, aracın o günkü değeri ne kadarsa hasarlı aracın trafikten çekilme belgesinin eline ulaşması ile bu değeri araç sahibine öder. Risk gerçekleştikten sonra ise araçta meydana gelen hasar seviyesi hesaplanır. Daha sonra da sigorta şirketinin eksperlerinin raporu doğrultusunda aracın onarılamaz hale geldiği belirtilir ve belgelenir.

Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı?

Ağır hasarlı araç satın almak maliyet olarak çok uyguna geleceği için tercih edilen bir yöntemdir. Ancak ağır hasar kayıtlı araçlar, tehlike arz eder ve risk grubundaki araçlardandır. Bu yüzden de aracın hasarının ne yönde olduğuna bakmak can güvenliği açısından oldukça önemlidir.

Ağır hasar kayıtlı araçları kullanan kişiler mevcuttur. Maliyet olarak her ne kadar ucuz olsa da güvenilirlik açısından iyi değildir. Sonuç olarak bu araçlar büyük kazalar geçirmiş araçlardır. Ya hurdaya atılır ya da tamir edilip kullanılır. Ağır hasar kayıtlı araçlar, tamir edilerek kullanılabilir, demektir bu. Ancak yine de güvenilir olduğu anlamına gelmiyor. Bu yüzden de çok tercih edilmiyor. Bu araçların güvenilir olmadığının bilincinde olarak çok uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. Ağır hasar kayıtlı araca kasko da yaptırabilirsiniz. Yine de hasar kayıtlı araçların kullanımı tavsiye edilmiyor.

Editör: TE Bilisim